Wednesday, 7 December 2011

Raise Your Child's Self-Esteem #9


Teach your child that "can't" is not forever
With a little hard work, your child will learn a new skill, and turn "I can't" into "I can"


Baru la tau nak jadi parents actually is not easy at all
Tuk buat mende yang di atas, perlu positif thinking, and we must practice on ourself before applied it to our children
We are human, we are not perfect
But at least we can try...

So, far agak putus asa juga mau cakap Amni boleh buat, Amni boleh buat
(Twin belum faham g rasanya mende cenggini)
Amni ialah sejenis gurl yang agak mudah putus asa
Kalau dia ajak I melukis dan kalau dia tengok lukisan I cantik bangat dari lukisan dia -
dia akan berenti melukis
Ofkoslah lukisan I lebih cantik dari lukisan dia
I 26 tahun lebih tua dari daughter I... Sabar ja la

I akan cakap
"Ibu da besar, Amni kecik lagi, nanti kalau Amni besar lukisan Amni pun akan cantik macam Ibu"
Ulang banyak-banyak kali pun ta jalan
Silap gaya dia menangis lak
Haihhhh... dari memujuk boleh jadi nak marah lak...

Tapi akan usaha lagi, doakan I takan putus asa
(sejak bila plak tukar panggilan pada diri sendiri kepada I ni...heheee...Gasaklah kan?)

No comments:

Post a comment