Thursday, 21 November 2013

9 Tahun Sudah Berlalu

Salam dari Jugra,

Flashback, jom...

18 November 2004
Sakan aku berhari raya dengan perut yang memboyot di kampung. Dalam kepala aku. Sapu bersih semua makanan. Jangan sampai tertinggal waima satu juadah sekali pun. Ketupat check. Ketupat palas check. Lemang check. Rendang ayam, daging, kerang check. Sambal goreng check. Semperit check. Batang buruk check. Apa lagi yang aku belum makan? Cepat wat perhitungan.

19 November 2004
Petang ni dah nak balik Puchong. Malam ni ada regular check up di Pertiwi Materniti Center. Sampai Puchong sempat lagi tu wat lencongan ke rumah Mak Ngah. Beraya. Pak Ngah dah tegur sal kaki aku yang bengkak. Katanya dah tak lama lagi ni. Aku sengih-sengih, senyum-senyum. Sengih dan senyum tak faham. Apa kaitan nak bersalin dengan kaki bengkak. Konpius aiii.

Malam tu jumpa Doktor Yati. Sah aku masih muda belia sebab aku masih ingat nama doktornya. Dan satu lagi sebelum terlupa. Perhatian semua suami yang demand macam-macam. Staf di Pertiwi Materniti ni semua perempuan. Suami mana yang demand tinggi sampai hujung menara KLCC tu, please be alert. Gi ke sini. Jangan menyusahkan doktor dan jururawat hospital kerajaan. Dorang banyak mende nak buat dari nak layan demand kau tu. Tanak lelaki handle isteri bersalin kunun. Usahalah sendiri untuk dapat keistimewaan cenggitu. Eh? Haha. Maaf teremosi hingga lari tajuk.

Okay, fokus kembali.

Jumpa doktor Yati dan kena marah. Macam comel ja kena marah ngan doktor di bulan Syawal.

"Perut you ni dah keras macam ni berapa lama?"

Aku blur kelip-kelip mata.

"You tak perasan ke perut you dah keras macam ni"

Aku blur kelip-kelip mata lagi.

Malas agaknya doktor nak layan patient blur cam aku kot, terus dia kata, 

"Duk wad malam ni. Dah buka 3 cm"

Serious aku blur sebab aku tak rasa apa-apa. Sakit takde. Keluar air ke darah ke. Apa pun takde. Dah la first baby. Mana aku nak tau kan? Tapi bila doktor suh aku duk wad, bijak pulak aku mengatur kata. "Nak balik umah amik barang dulu doktor". Nasib aku tak blur terus menerus. Masih boleh berfikir nak makan satay sebelum admit. Haha. 

Tidur dalam wad leh tahan bosan. Kejap nanti akak nurse ulang-ulang datang dan tanya. "Sakit tak? Sakit tak?". Aku bosan. Akak nurse pun bosan gak rasanya. 

20 November 2013
Sampai ke subuh, aku lek ja ta rasa sakit apa. Sampaila doc wat keputusan tuk pecahkan air ketuban. Once dah pecah. Haaaa...hamek kau. Sakit tu datang. Contraction omputih cakap. Kejap datang. Kejap pergi. Hoiiiiiih...Kalau di ingat semula memang...Uishhh...tidak dapat di ungkap dengan kata-kata.

Untung ja aku rasa contraction tu dalam sejam ja. Tu pun di saat-saat akhir aku minta ubat tahan sakit. Cannot stand anymore. No more. Orang lain sampai sehari, dua hari, tiga hari malah lebih pun ada. Itulah pengorbanan seorang ibu. Memang patut siapa yang derhaka pada ibu bapa kena sumpah jadi batu. 

Setelah menggelisah hampir sejam lebih, akhirnya dalam jam 8 pagi lahirlah Nur Amni Dayini. Si comel yang kemerahan. Beratnya pun leh tahan ~ 3.3 kg.

Dan pada hari ini beratnya mencecah 25kg. Dah tak kemerahan, hampir kehitaman sebab banyak sangat wat outdoor activities agaknya. Hitam ke, merah ke, ibu tetap cinta maut dengan Amni. Sampai bila-bila. Selamat ulang tahun kelahiran yang ke 9 sayang. Moga sentiasa berada dalam rahmat Allah. Taat pada agama, ibu bapa dan menjadi penenang jiwa sentiasa.

Secret Recipe. Tutti Fruitti. Saha Cafe. 
Enjoy sangat dapat spent masa ngan Amni 3 hari berturut-turut.  Girls talk gitew...

Amni, kita ada seumur hidup untuk enjoy bersama-sama macam ni lagi...

Happy birthday princess. 
Happy birthday sweetheart.
Happy birthday daughter. 
Happy birthday best friend forever...

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Wednesday, 6 November 2013

Kembar dan Perkembangan Kognitifnya

Salam dari Jugra,

Mulai minggu ni aku mula bercuti. Cuti pensyarah matrikulasi memang lain macam sikit. Tak sama macam cuti sekolah. Cuti tiga minggu tapi kira macam dua minggu je lah kot sebab aku terlibat dengan SIPMA 2013 di Gambang Pahang selama lima hari nanti. Jadi merasalah jadi suri rumah tangga sepenuh masa. Seriously its fun.  Yeah. Its really fun compare to few years back.
Mungkin sebab anak-anak dah besar. Amni dah 9 tahun. Kembar dah 5 tahun. Pandai bawa diri dan aku ada masa untuk diri sendiri. Ada masa untuk bersenam. Ada masa untuk nap. Ada masa untuk layan blog. Mengemas rumah pun rasa berbaloi sebab kalau nak bersepah pun, budak-budak tu dah boleh disuruh untuk mengemaskan mainan  tu semula. Kalau memasak pun. Habis sokmo. Siap dipuji lambung-lambung lagi....teheheee...Syukur dan happy ja rasa duk rumah cuti-cuti sekarang.

Itu bukan point aku nak citer dalam entri ni. Hehe. Aku nak citer sal perkembangan kognitif kembar.

Pemerhatian aku sejak dorang baby lagi, memang jelas nampak Iman cepat belajar mende-mende baru. Amin cool kentang selalu. Relaks banyak. Tahu-tahu sama-sama boleh merangkak. Sama-sama boleh berjalan. Jadi aku anggap Iman perlu berusaha lebih untuk berjaya dan Amin is a fast learner. Anggapanku. Tah boleh pakai, tah idak...

Tapi bila mula masuk sekolah (5 tahun) Iman seperti biasa cepat belajar. Iman cepat kenal huruf samada Iqra', nombor atau abjad. Aku naik risau juga bila pertengahan tahun ni, makluman dari mualimahnya, "Iman cepat dapat, Amin agak lambat". Bila aku ajar Iqra' kerisauan aku akan naik secara directly proportional. Iqra' kan stail dia sebut ulang-ulang. Amin seperti susah nak ingat. Kalau kami sekeluarga naik kereta gi mana-mana, saja main-main sebut plat number kereta orang. Iman memang lancar ja sebutan nombor dan hurufnya. Amin tak macam tu.

Hari ni Amin dan Iman tunjuk surat hari penyampaian hadiah PASTI hari Sabtu minggu ni.

Iman bagitau dia dapat nombor 5. Pastu aku tanya Amin dia dapat nombor berapa. Dalam hati aku mengharap janganlah jauh sangat nombor Amin dari Iman. Dapat nombor 7 ke, 8 ke, 9 ke...Lega da aku. Bukan apa, nombor tu tak penting pun tapi sebab dorang kembar. Tak naklah nanti seorang akan rasa rendah diri. Rasa down.

"Amin dapat nombor 2", bagitau Amin sambil sengih-sengih.

Haaa? Confuse jap aku. 

Adakah ini bermaksud teori pemerhatian aku tu boleh diguna pakai? Adakah? Adakah?

Harap-harapnya betullah apa yang dorang bagitau tu. Dan...

Harap-harapnya mualimahnya tak tertukar masa nak tanda kertas peperiksaan Amin dan Iman.
Dah, nak join kembar cycling. Jommmm

TuAjeLahKali.Bye! 

Wednesday, 25 September 2013

Kisah tau fu fah dan diet

Salam dari Jugra,

Malam semalam aku dan Amni berkongsi makan tau fu fah sama-sama. Sambil makan sambil bersembang. Isu yang diutarakan ialah isu perempuan la kan? Isu diet.

Lebih kurang cengginilah tau fu fah kami semalam

"Ibu rasa ibu kena kurus lagi"

"Ibu dah kurus. Tapi kalau ibu buat senaman lebih lagi macam perempuan yang menari dalam Astro tengahari tadi perut  ibu akan lebih berotot"
 
Anak aku umur 9 tahun tengok aerobic di Astro u alls dan apa motifnya dia mention perut? Aku pun tak tahu atau sebenarnya aku pura-pura buat tak tahu...T_T

"Kalau macam tu ibu minum teh tarik ja tuk breakfast pagi esok"

Sambil membulatkan matanya...

"Mana boleh. Kita mesti breakfast. Breakfast tu penting "

"Tapi ibu minum teh tarik..." tak sempat pun aku nak menghabiskan tutur kataku untuk memberitahunya jumlah kalori dalam segelas teh tarik, sepantas kilat dia memotong.

"Tak boleh. Ibu mesti breakfast", tegas suaranya.

"Siapa cakap?"

"Cikgu yang cakap. Kita mesti breakfast. Kalau tidak kita wat kerja tidak bermaya. Kita akan jadi macam ni...", sambil mengecilkan matanya sambil menggerakkan badannya sedikit ke kiri dan ke kanan ala-ala orang lalok tak cukup tidur.

"Kalau macam tu ibu breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar la, ibu makan penuh meja pagi sok"

"Apa tu?"

"Maksudnya breakfast makan macam raja. Makan banyak-banyak sebab kaya. Ibu nak makan nasi lemak, bihun goreng, keow teow goreng, teh tarik, milo", dan aku pura-pura makan dengan gaya yang gelojoh.

Kukikkukik dia ketawa.

"Tapi nanti tengahari ibu makan macam biasa-biasa ja. Malam ibu makan simple-simple macam peminta sedekah"

"Peminta sedekah makan apa?"

"Tau fu fah?"

Amni memberhentikan suapan tau fu fah nya dan serta merta bekas tau fu fah kini beralih tangan.


Yes!

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Thursday, 22 August 2013

Terkini

Salam dari Jugra,

Nasib baik aku masih ingat username dan password blog ni. Jadi consider idaklah lama sangat aku tak update blog kan...kan...kan? Hehe

Alkisahnya, malam semalam aku naik hantu. Bagusnya aku berasap di dalam, tak diluahkan. Bila kejadian terjadi, aku diam 1 minit, memandang mereka dengan pandangan mata yang sukar ditafsirkan dan aku cakap satu ayat ja.

"Gi tido"

Laju ja Amni, Amin dan Iman masuk bilik tidur. Kalau hari biasa mengada sangat nak tidur. Nak aku tidur sekalilah. Nak aku tidur di kiri lah, di tengah la, di kanan la. Macam-macam. Kali ni bagus pulak adik beradik ni. Beratur bertiga-tiga gi bilik.

Aku? Main Candy Crush untuk menenangkan hati yang panas. Relaks ja aku duduk di celah-celah serpihan biskut dan maruku yang hancur berterabur atas lantai. Bila aku rasa dah okay baru aku jenguk dorang dan nampak ini...


Ketawa aku tengok Amin, (perancang utama peristiwa kehancuran biskut dan maruku bertebaran atas lantai) tidur. Terus aku on lampu dan capture pic ni. Pastu aku pun bergerak...bukan ke bilik tidur. Tapi ke main hall dan dapur lah u alls. Mengemas...T_T

Saat ni, rindu pulak ngan dorang. ^_^

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Friday, 12 July 2013

Penang Trip Lagi - Last Day

Salam dari Jugra,

Mari selesaikan citer.

Hari terakhir, kami akan ke Adventure Zone. Letaknya di Golden Sands Resort Batu Feringghi. Ah...Google je lah k. Skang ni kan maklumat sumer di hujung jari anda? Jadi apa lagi kau tunggu? Hiks. Aku rasa ini daya tarikan terbaru di Penang khas untuk budak-budak dan juga ibu ayah budak. Memang berbaloi-baloii pergi sebab bayaran untuk anak-anak je, ibu ayah anak leh masuk percuma. 

Cuma satu perkara, sila pakai baju dan seluar panjang serta berstokinglah secara berjemaah. Ya sumer sekali mesti mematuhi etika berpakaian. Bunyi maca serius, dan memang serius pun. Bukan memain-main. Kalau idak tak merasalah pengalaman yang sangat menggayatkan ini.

Gayat? Apa yang gayat?


Ketiga-tiga slide ini menggayatkan. Aku nak lepaskan anak-anak aku pun aku seriau bak kata orang Utara. Maksudnya risau, takut dan seram digabung jalinkan bersama. Level seriaunya bermula dari slide warna merah, biru dan last sekali baru kuning. Tak risau yang kuning sebab dia ada letak macam karung guni tuk ko duduk dan slide. Amni dan kembar ulang-ulang naik slide kuning. Slide biru mesti aku kena pegang dorang, baru dorang akan turun. 

Slide merah? Aku ja yang turun kut situ. Tu pun sekali. Nak ulang banyak kali, ya ampun! Kadar kecerunan dia maha tinggi. Malah termaktub dalam rekod, slide paling tinggi di Malaysia. Super seram specially masa ko nak start slide tu. Aku risau akan tertonggeng sebab memang cerun sangat-sangat. But it is unforgettable experience. Mesti pergi baru tahu apa rasanya, dan barulah hidup itu lebih adventure gitu.

Bayaran masuk lebih murah pada hari biasa berbanding hari minggu. Dan boleh berada dalam tu 2 jam. Apa "2 jam jer? Berbaloikah? Bayar RM70 tuk 2 jam?" Mungkin itu yang bermain-main di minda u alls. Cer bayangkan, naik slide sampai 2 jam? Pernah kau buat? Cukup malah lebih dari cukup tuk 3 kanak-kanak dan 2 dewasa main slide dan playground kat situ. 

 Selesai sumer di sini, kami meneruskan perjalanan ke Lapangan Terbang Pulau Pinang. Doa sangat ta nak sesat! Lalu pulak Padang Kota. Aku kan tak merasa lagi makan pasembor femes kat situ sebab tutup. Nak try juga singgah sini dengan keadaan hujan lebat. Nasib mud abang kawasan baik.So, dia sudi redah hujan nak tengok buka atau tak gerai tu. Terima kasih abang kawasan!

Rezki kami, gerai buka. Order pasembor, coconut shake...tapi mee sotong ta dapat nak order sebab sotong masih dalam pembikinan. Pulak dah...T_T Adakah maksudnya aku kena datang lagi Penang? Adakah? Apakah? Apa pun alhamdulillah perjalanan dipermudahkan. Syukur!


Penang Inernational Aiport Departure Hall

Kembar : Ibu, bestnya naik kapal tebang. Esok kita naik lagi ya?
Ibu: Esok? Ibu bukanlah isteri kepada Tony Fernandez anak-anak...T_T

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Tuesday, 9 July 2013

Penang Trip Lagi - Day 2

Salam Dari Jugra,

Meh sambung cerita kami ke Penang bulan Mei hari tu.

Hari kedua, tentatif program adalah ke Padang Kota, terus ke Batu Feringghi dan on the way kami akan ke Toy Museum. Jangan main-main, perjalanan ke Penang telah dirancang dengan begitu padu sekali. Siap google bagai. Aku kalau boleh tanak pergi ke tempat yang sama yang kami dah pergi masa tahun 2011- Bukit Bendera, Tokong Ular dan Pesta Pulau Pinang. Tak sangka rupa-rupanya Penang ada banyak tempat lagi tuk dijelajahi.

Check out jam 11 lebih dan perjalanan diteruskan ke Padang Kota dengan bantuan GPS. Sekarang aku lebih memahami GPS dan Maps Application bisu yang sedia ada dalam Note 1. Alhamdulillah, sampai Padang Kota seperti yang dirancang. Padang Kota merupakan tempat bersejarah, kubu Francis Light satu masa dahulu. Nak tau lebih-lebih silalah google ya, takut tersalah info lak nanti. 

Dalam Padang Kota tu ada macam-macam mende bersejarah. Contohnya, penjara, meriam dan macam-macam lagi. Melawat tempat bersejarah pada jam 12 tengahari tepat, perasaannya seperti seramlah juga. Aku sebenarnya bukanlah seorang penakut tegar. Tapi kepercayaan tentang makhluk-makhluk seni ni aku masih percaya. Menjampi jugalah apa-apa yang patut disini.


Selesai melawat dan bergambar sedikit sebanyak sepertinya untuk menghabiskan masa, kami pun menuju ke tempat seterusnya. Dekat ja. Nun kat situ tempat makannya. Mee sotong, coconut shake, dan pasembur Padang Kota kira agak femes la jugak. Sekali tu tutup. Hadoiiiii. Keciwa. Nak buat macam mana. Orang masih dalam mud mengundi. 

Perjalanan diteruskan ke Toy Museum. Berpusing jugaklah mencari bila rupa-rupanya Toy Museum tu dah berpindah lah pulak. Haiyeeee...Rugi masa wooo. Nasib ja dia berpindah ke Batu Maung, atas lagi dari Batu Feringghi. Kira baguslah jugak sebab kami memang nak pergi Batu Feringghi dan bermalam kat situ. Check in hotel dulu, tapau kepsi sebab kembar menyanyi-nyanyi nakkan kepsi dan barulah ke Batu Maung mencari Toy Museum tanpa GPS hokey!

Bersedia!

Bersedia untuk sesat dan memusing mencari. Hehe. Memang berpusing-pusing mencari. Berhenti dan tanya orang. Nasib tanya orang yang betul. Dia bagitau arah, tu pun masih tak jumpa dan akhirnya membawa kami ke Butterfly Farm. Buat kali ketiga masuk Butterfly Farm. Pertama di Cameron Highland, kedua di Kuala Lumpur dan sekarang di Pulau Pinang. Dan pengumuman sumer. So far, this is the best and organize Butterfly Farm antara ketiga-tiga yang tersebut di atas. Ta rugi pergi dengan bayaran yang bukan calang-calang, the highest price compare to others. Tapi takan rugi.

Syok kat sini. Jemputlah datang Butterfly Farm, Penang.

Kemudian barulah bergerak ke Toy Museum yang lokasinya leh tahan mencabar. Dekat dengan sekolah cina jenis kebangsaan yang aku dah ta ingat namanya. Ada baiknya bertanyalah dengan orang tempatan tentang lokasi yang tepat. Bayaran masuk standard bayaran masuk ke mana-mana tempat tarikan pelancong di Malaysia. Untuk 2 orang dewasa dan 3 orang kanak-kanak, harga tiket dalam RM70 ++. Okaylah tu. Bukan hari-hari nak pergi. Sebulan sekali pun tak tentu lagi.

Apa yang aku boleh kata tentang Toy Museum ialah, tempat ini unik dan best untuk dilawati. Segala macam toy ada dalam ni. Bagi aku mungkin lebih best jika karikatur tersebut tidak diletakkan dalam bekas. Lebih live dan real kalau nak bergambar bersama-sama. #bajetnakhugkungfupandadankaptenjacksparrow.

Mesti sampai Toy Museum kalu dah pergi area Batu Feringghi. Takan  menyesal punya.
#kalaumenyesaljugakjangancariaku

Puas ke tak puas dalam Toy Muzeum, mau tak mau kami kena jugak keluar dari situ sebab memang dah masa untuk keluar. Balik bilik hotel yang kecik, terus laju-laju gi pantai Batu Feringghi. Dah nak senja pun, so kami main kejap ja tuk memuaskan hati dan memenuhkan tentatif program pada hari itu.


Malam tu cari pasar malam yang kekunun ada dekat di sekitar hotel. Tapi tak ketemu. Rupa-rupanya pasar malam tu ialah kedai-kedai di sepanjang jalan, tapi banyak kedai tak dibuka sebab mereka memilih untuk mengundi. Hehe.

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Sunday, 30 June 2013

Sukan Tahunan SK Jugra 2013

Salam dari Jugra,

Hari ni sukan tahunan SK Jugra la weiiii. Excitednya aku nak update sebab ini kisah hari ini tau! Wah! Terasa diri begitu berharga. Tahun lepas aku terlepas nak pergi ke acara sukan sekolah Amni. Tah ke mana aku pergi pun aku tak ingat. Sepertinya aku tiada di bumi Jugra. Mungkin berkursus? Mungkinkah? Ahhh tak ingat sungguh sebab setahu aku, aku adalah jenis yang akan hadir ke mana-mana majlis yang ada penglibatan Amni. Melainkan waktu bekerja macam Munawwarah dan Pertandingan Bercerita Sains hari tu. Ke mana ye aku?

Abaikan.

Sukan tahunan sekarang tak macam dulu. Kalau dulu ada acara olahraga je, sekarang sudah ada acara sukaneka. Siapa punya idea. Punyalah bagus. Bagus untuk pelajar-pelajar yang tak dilahirkan sebagai atlet. Bolehlah juga dorang turut serta dalam sukan tahunan. Memeriahkan suasana dan menghabiskan duit mak bapak beli macam-macam di gerai yang terdapat di situ. Tapi aku perasan, macam aku lak yang excited beli macam-macam. Cendol sawit la, sengkuang Old Time la...Eh, keghairahan aku menghabiskan duit tu adalah melebih-lebih daripada kembar yang hanya minta Milo. Jadi, kalau macam kes aku, kiranya seperti menghabiskan duit sendiri.

Amni masuk dua acara sukaneka dan dua acara olahraga. Tak tau apakah acara sukaneka yang Amni masuk sebab aku bajet nak tengok acara balapan je. Agaklah juga nak stay dari pagi sampai petang kat SK Jugra. Sapa nak kemas rumah sapu sampah mop lantai sidai kain basuh kain weh? Jadi hidup haruslah wasatiah kan Ustaz Nadir? Tak pasal-pasal nama ustaz Amni masuk dalam ini cerita. Ah dia bukan tau pun aku ada blog. Hehe.

Nak nak sangat tengok acara balapan sebab Amni mahu mengekalkan kejuaraan yang dimenangi tahun lepas. Nak rasa bangga sekejap je dalam 7.5 minit bila tengok anakanda lari pecut dapat Johan. Acara 4x50 aku tak nak mengharap sangat sebab ini kerja berkumpulan. Tapi mengharap jugalah Amni dapat dua pingat tahun ni.

Dan Johan jatuh kepada adik Nur Amni Dayini dari rumah Biru 
#tepuktangankuatkuat

4x100m dapat pingat perak. Tahniah Amni!
# mudrajinbuatwatermark

Di rumah :
Amni : Pingat kita ada...satu, dua, tiga, empat... Pingat ibu ada satu, dua, tiga...Kita menang
Ibu : Okay...Nanti ibu carik pingat tuk samakan dengan Amni #manaakunakcekaupingatlagini

Encik Lutfi, acara pegawai KAKOM saya volunteer tuk take part.

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Saturday, 29 June 2013

Penang Trip (Lagi) - Day 1

Salam dari Jugra,

Bertarikh sama dengan tarikh rakyat Malaysia pergi mengundi. Citer lama tapi baru nak update. Yeah! its my trademark. Dilarang mempertikaikannya. Hehe. Apapun pagi itu ketika rakyat Malaysia bangun awal pagi dengan jiwa demokrasi, kami bangun pagi dengan jiwa nak gi cuti-cuti Malaysia. Rakyat Malaysia beratur berpusing-pusing nak tunggu giliran mengundi, kami pula beratur nak check in. Ketika rakyat Malaysia bersarapan dengan jari berdakwat, kami bersarapan jauh nun di atas awan biru. We are going to Penang again.

 Excited kembar nak naik kapal terbang  for the first time

 Ibu yang dah banyak naik kapal terbang juga turut excited.
#hobisayamelancongsekian
Apa nak buat, tiket dibeli awal-awal lagi. Kembar dah diberitahu akan naik kapal terbang pada sekian-sekian tarikh. Bukan style aku membohongi anak-anak. Kata mesti dikota. Maaf Malaysia, daku tak mengundi. Macamla namaku berjaya di daftarkan di SPR. Haha. Aku dah mendaftar ya. Sumpah. Di Tasik Puchong Perdana. Tapi namaku tiada dalam sistem. Bukan salah aku. Mungin tiada rezeki. Kalaulah abah masih ada, gerenti aku akan dibebelkan tanpa belas.

Sampai di Penang dalam jam 11 pagi. Hari pertama kami akan check in di Crown Suite Hotel. Dapat harga murah sebab kawan atas kawan atas kawan. RM90 semalam dengan kemudahan gym dan swimming pool. Bilik bapak besar. Memang berbaloi-baloi. Naik lak keta kancil sewa yang comel. Untuk 3 hari 2 malam hanya RM150. Sumer pun bajet. 

Sebelum check in gi lunch di Bukit Jambul Complex. Dah ada kompleks yang hebat dekat ngan hotel -> Queensbay tapi aku masih gi BJC, tempat nostalgia paling hot zaman aku di USM dulu. Menu lunch haruslah nasi kandar kan. Penang ni hoih. Apa cer makan kepsi mekdi piza? Kat Jugra pun leh dapat. Pembetulan, 7 km dari Jugra yang ada kepsi mekdi piza domino scret recipe...Hiks

Pas makan, eh tetiba nampak bookfair la plak. Aku kan terlepas gi bookfair di PWTC sebab demam. Rezeki Amni hari tu. Niat aku gi bookfair pun sebenarnya tuk belikan Amni buku citer. Hantu novel kanak-kanak anak dara ku itu. Dia minta dah lama aku duk ulang cakap nak cari di PWTC. Sekali demam. Tapi jumpa di Penang. Hehe. Janji tertunai.

Puas hati Amni pilih sendiri buku cerita. Lima buah terus.

Terbeli juga baju, suar jeans selain beli siap-siap tiket wayang tuk tengok citer IronMan malam nanti. Tengok wayang pun haruslah di BJC juga. Maaf aku tak suka sesak-sesak sebab tu pilih BJC. Selepas itu baru kami bergerak ke hotel. 

Aku bajet nak suh budak-budak tu rehat sebab malam nak tengok wayang kan. Tapi dorang bantai main yang bukan main-main punya. Sungguh yang sungguh-sungguh. Almaklumlah bilik hotel luas ya hamat. Gasaklah korang anak. Janji korang hepi.

Petang tu gi swimming pool. Best swimming pool dia. Besar dan sket-sket akan nampak MAS, AirAsia dan macam-macam jenis flight naik melalui ruang angkasa. Excited giler kembar. Paranoid dengan kapal terbang dua budak tu. Best juga kalau ada yang nak jadi pilot. Leh la ibu gi melancong tiket murah nak oiiii. #beranganitubest!

Cantik view dia.

Setel swim dan bersiap awal. Dengan harapan nak dinner dulu before tengok wayang. Sekali tu sesat la plak on the way nak ke BJC. Hadoiiii. Menci tul sesat walaupun guna GPS. Sampai nak gi Batu Feringghi dah tu. Nasib jugalah sampai juga BJC ngam ja tuk dinner dan terus masuk wayang.
Iron Man siyes sangat-sangat best! Kembar sorang jaga (Amin) dan sorang lagi selamat tido dalam panggung (Iman). Hiks. Rugi da satu tiket. Tapi sekurang-kurangnya perjalanan berlaku seperti dirancang. Yeay dan syukur...^_^
Nampak tak siapa yang sedang mengantuk? Hehe

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Sunday, 12 May 2013

Life Update Episod 1

Salam dari Jugra, 

Banyaknya citer yang di peram sampai tak tau mana nak citer dulu. Jadinya cerita ikut gambar dalam tepon la kot. Kita mula dengan cerita Hari Keusahawanan SK Jugra. Kira first time kot sekolah Amni adakan Hari Keusahawanan. Setau aku Hari Keusahawanan tidak akan diadakan setiap tahun macam Hari Sukan. Penat woooo Hari Keusahawanan. Yang menjual lebih penat dari yang membeli walau untung juta-juta....rupiah. Hiks.

Eh, okay to the main point. Aku rasa sebulan sebelum Hari Keusahawanan Amni dah kecoh nak pergi Rumah Hantu, nak pergi Super Doopa (masa tu tak terbayang apakah rupa game itu) nak beli Nasi Lemak Cikgu apa ke namanya. Aku pun dah tak ingat. Kepoh juga nak RM30 nak beli kupon. RM10 untuk dia, RM10 untuk Amin dan RM10 untuk Iman. Ikutkan aje. Mewah ke tak mewah anak-anak skang. Aku dulu...haram nak dapat duit untuk mende-mende lagha cenggini. Aku ingat aku bagi yang tersikit. Sekali tu kawan-kawanku rupanya bagi lagi sikit. Takpelah, niat bershopping sambil menderma.

Amni kecoh nak pergi 8.30 pagi ke sekolah. Padahal gerai-gerai stat jualan jam 9.00 pagi. Aku lengah-lengahkan sampai 9.30 baru gerak ke sekolah. Sekali tengok mak haiiiiii ramainya manusia sudah. Udahlah Amni memuncungkan mulutnya, kalau aku sangkut beg sekolah dia kira tak jatuhlah beg tu. Bersalahlah juga rasanya sebab geng-geng dia dah sampai awal. Terus guna duit beli breakfast, beli air. 

Ingat nak memancing ikan, panjangnya orang beratur. Naik pulak rumah hantu, aduiiiiii berhantu sungguh rumah hantu sampai orang beratur punyalah panjanggggggggggggggggg...Gi Super Doopa pun ramai orang. Haish. Dah pening dah aku. Lastnya beratur la jugak di Super Doopa. Menunggu dalam 30 minit barulah dapat masuk. Pengsan (aku tipu)

 Sila kira berapa panjangkah muncung Nur Amni Dayini pada gambar di atas?

Inilah Super Doopa!!! Weeee~~~

Memancing time awal-awal dapat gak ikan. 
Time skang ni...ikan sumer dah kenyang. Sorang pun tak dapat naikkan ikan.

Seram tengok ramainyer yang beratur nak masuk Rumah Hantu. 
Lebih seram dari masuk dalam Rumah Hantu itu sendiri.

Untung besar yang niaga hari ni rasanya.

Tuju-tuju lagu pun leh wat niaga. By Cikgu Ibrahim.

Moral Cerita :
1. Biarkan anak-anak kita gi Hari Keusahawanan dengan geng-geng dia sebab dia akan rasa excited dan tidak kebosanan menunggu. Sebab sambil menunggu, dorang leh bergossip.

2. Hantarlah anak-anak kita seawal mungkin. 8.30 pagi tu sebenarnya okay dah. Nak berkumpul lagi. Nak tunggu geng-geng lagi.

3. Pesan kat anak-anak supaya menghabiskan kupon seawal mungkin. Sebab biasanya kupon banyak lagi barang dah habis bila menjangkau jam 1 atau 2 petang.

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Wednesday, 17 April 2013

Sabtu Minggu Lepas

Salam dari Jugra,

Aktiviti Sabtu lepas, tapi baru nak update. Memang perangai aku. Suka peram citer dengan harapan menjadi tapai. Tapai jer, tanak tuak. Sebab tapai sedap. Hari Sabtu lepas, aktiviti full bajet macam calon tuk pilihanraya 5 Mei 2013 ni nanti. Eh? Hari Sabtu je sibuk ya, hari Ahad tak sibuk mana pun. Separuh hari Sabtu berada di Sekolah Kebangsaan Sri Langat. Amni masuk action song.

Fewiiittttt. Dah macam retis anakku. Huhu. 
Besar nanti jadi pharmacist k sayang (mesej tak pasal-pasal)

Retis-retis sekalian. Tengah tunggu turn dorang.

Aku hantar Amni ke sekolah seawal 7 pagi. Tapi pergi ke SK Sri Langat jam 9.30 pagi. Sampai ja sana, terus SMS cikgu Ibrahim tanya bila turn SK Jugra. Katanya lagi 10 minit. Ngam-ngam sampai, baru sekolah Amni punya turn. Fuhhhhh...Lega aku! Kalau terlepas...erk...menjawablah aku ngan Amni nanti.

Apa itu action song? Alah dari nama dia pun dah leh teka apa tu action song. (1) song (2) action (3) english. Tu je. Mudahkan? Dari pendapat aku, sekolah Amni bagus semua. Keseragaman, kekreatifan tapi sedikit kekurangan ialah tak berapa jelas apa yang dorang nyanyikan. Ecehhhh, dah macam pengadil aku menjadi. Hehe. Sementara nak tunggu keputusan diumumkan, punyalah lama. Kembar dah bertukar jadi macam-macam. Kejap panjat pokok. Kejap baring atas lantai. Anak sapalah tu?

Bila keputusan mula diumumkan. Dalam hati dah cakap banyak kali. Naib Johanlah hendaknya. 26 kali aku sebut macam tu. Masa Amni lepak-lepak ngan aku masa nak tunggu sumer sekolah habiskan persembahan, kebetulan piala-piala tu ada dekat situ. Aku cakap ngan Amni, "Piala silver tu Amni punya sebab silver tu cantik. Ibu suka kaler silver". Eh? boleh ke aku cakap macam tu. KahKah. Kata-kata itukan satu doa. Dan memang dapat Naib Johan pun. Hohohohooo. Excited lak aku tepuk tangan lompat bintang *peduli apa orang sekeliling*

 Yang mana satu Amni pun aku dah leh agak.

 Hepi giler Amni. Kembar tumpang hepi. Ulang-ulang cakap "Kakak hebat, pandai nyanyi la whatever..." Aku pun siap tepuk tangan lompat-lompat. Inikan pulak kembar yang nyaris-nyaris nak ikut kakak dia naik pentas amik hadiah. KihKih.

Sebelum ni Amni masuk pertandingan Munawarah untuk sekolah agama. Dia tak menang apa-apa. Agak sedih juga dia masa tu. Aku dah cakap, biasala tu adat pertandingan. Tapi dia dua tiga hari jugak duk ulang-ulang cakap, salahkan ustazah dia plak sebab dialog Munawarah tu panjang sangat sampai loceng berbunyi tapi dia masih tak habis berdialog dengan Marsya bestfriend dia tu. So, aku kira kes munawarah dah tutup dengan kemenangan action song. Yes!

Habis separuh Sabtu ku di SK Sri Langat dengan action song.

Separuh lagi?

Swimming class di Pusat Akuatik Shah Alam. 

Malam Sabtu macam mana pulak kak?

pic sumbangan intenet

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Monday, 8 April 2013

Pada Suatu Waktu

Salam Dari Jugra,

Ada seorang budak comel dan dia comel sebab dilahirkan oleh ibu yang comel...^_^

Budak yang dimaksudkan ialah yang pakai baju pink tu. Oh...yang di belakang tu ialah kembar yang buat TESCO Extra macam rumah sendiri. Syabas anak-anak!

Dia gatal tangannya suatu hari. Apa dia buat?

Dia menconteng pada usianya 9 tahun. Masa kecik dulu tak pernah menconteng pun.


Sakit mata dibuatnya.
Dahla tempat keluar masuk rumah, jadi tak sah kalau tak nampak.

Marah pun tak guna. Alahhhhh...hal kecil cam kuman ja tu. 
Jadi ibunya kena pikir cara supaya mata tak sakit. 
Sudahnya...

Lukisla ala-ala wallpaper gitu since barang pun da ada kan. 
Sesungguhnya aku lebih pandai melukis katun secara kecil-kecilan dari memasak. Hehe

Eh!TuAjelahKali.Bye

Sunday, 10 March 2013

Lawak Menjelang PRU ~ kotttt





Salam Dari Jugra,

Dah lama nak letak pic ni, dari tahun 2012. Tu dia, 2012 lagi tu, tapi biasalah asyiklah tertangguh-tangguh. Kali ni aku tanak bertangguh lagi. Mari kita lakukan sekarang. Ya, sekarang juga. Saat dan tika ini. Dah bunyi cam ADUN Kampung Pisang lak aku ni.


Sesuailah kot aku peram pic ni sampai 2013. Kasi ngam dengan tahun ni, mungkin PRU? Jadi apa lagi? Pilihlah untuk mengundi ya. Sekian saja pesanan dari penaja.^_^

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Thursday, 7 March 2013

Pengalaman Melahirkan Kembar Itu

Salam Dari Jugra,

Dah lama nak update pasal hal ini, tapi tertangguh-tangguh sampailah bersembang sumbang ngan member-member sal pengalaman melahirkan anak. Setiap orang punya ceritera yang berbeza. Takan sama. Yang ngeri, yang lawak, yang cuak, yang sebak dan yang selak.

Bulan ni ialah bulan Mac. (macam lah u alls ta tahu kan?) Birthday kembar ialah pada 15 Mac, lima tahun yang lalu. So, citer pengalaman melahirkan kembar dululah. Amni punya citer tunggu bulan November. Hehe.

Sejak kandungan berusia 6 bulan, aku dah memang jadi pengunjung setia Hospital Putrajaya. Mengandungkan kembar adalah kandungan yang berisiko. Macam-macam leh jadi. So para-para suami, kalu kepingin nak anak kembar, silalah jaga isteri-isteri anda seperti menatang minyak yang penuh. Isteri-isteri? Eh?

Ok, pendekkan citer terusssss ke hari terakhir aku gi check up. Yang check up aku ialah sorang doktor yang ala-ala awwwwww. Namanya aku still ingat ~ Dr. Morshanudin. Masa dia check tu, dia cakap. "Akak ni tak lama ni, sok lusa bersalin la ni". Whatever la doktor. Yang aku ingat nak balik awal ja. Faham-fahamlah gi hospital kerajaan. Menunggu kalau ta makan 3 jam memang misteri lagi mistik. Mesti lebih dari itu. Lenguh aku tunggu dan para-para isteri lain tunggu tau. Wah dah macam Pengerusi Kelab Ibu-ibu Mengandung lak aku ni.

Ahhh sukanya aku melalut, pendekkan citer lagi. Malam tu jugak, dalam jam satu pagi perut memulas-mulas. Macam nak beraq, tapi ta gak kuar-kuar. Dalam 1 jam lebih gak lak aku macam tu. Kuar masuk. Bangun baring. Sampailah jam 2.30 aku turun cakap ngan suami. "Jom gi hospital". Pastu suamiku cakap, "Bukan due date lama lagi ke?" Eh suami ni. Aku cakap gi, "Jom je lah, kalau belum kita balik rumah".

Sampai di hospital, perut aku bertambah memulas. Muka dah berkerut-kerut menahan sakit. Aku dan suami tunggu depan kaunter dengan buku rekod mengandung. Tapi kat kaunter tu kosong tada orang. Ah sudah. Masa tu rasa memulas tu mencanak-canak sampai tertunduk-tunduk aku menahan. Nak tahu siapa yang menyelamatkan keadaan. Suami orang yang duk kat situ yang perasan aku camtu yang suruh aku masuk. Lawak tul. Dia lak yang cakap "Masuk sini, masuk sini" siap tolakkan pintu tuk aku dan suruh aku masuk ke Dewan Bersalin. Suamiku? Blur. Hehe.

Masuk ja Dewan Bersalin, misi suh aku tukar baju di bilik bersalin yang dah di ubah suai jadi stor sebab banyak barang-barang di situ. Siap aku tukar baju yang pink yang huduh tu, terus aku rasa macam dah nak teran keluar. Aku cakap kat misi tu, "Dah nak teran da ni nurse". Nurse tu terus suh aku baring kat katil di 'stor' tu. Potong kerat pa yang patut. Terus teran. Terus keluar Muhammad Amin Danish pada jam 2.57 pagi. Nurse sambut pastu relax-relax urus baby.
Aku konpius. "Nurse, ada sorang lagi". Menjerit nurse tu panggil doktor, "Doktor!!! doktor!!! ",  teka doktor sapa yang datang. Doktor Morshanudin yang pagi tadi check-up aku tu. Cool ja doktor tu. Pegang perut aku minta kebenaran. Cute ja punya perangai. Dan dia cakap, "Okay baby satu gi dah pusing ke bawah" Fuhhhhh lega aku. Kalau idak masak karipap. Bawah kerat, perut pun kerat. OMG.

Jam 3.00 tepat, Muhammad Iman Danish lak kuar. Syukur. Aku masih hidup. Twin sihat walaupun Amin terpaksa di bawa ke NICU sebab keluar sekali dengan tahi. Pada hari yang sama aku dah leh balik. Bersalin sekali, dapat dua terus. Yeay, kilang leh ditutup uda.

Sesi mengukur tinggi. Amin perasan dia lebih tinggi dari Iman. 
Ta sedar diri kembar satu uri.
The latest picture.

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Monday, 11 February 2013

She & I



We have. ..

...being here...

 ...together.

 She neither my sister...

 ...nor my daughter.

She is my best bestfriend forever and ever.

~I love you Nur Amni Dayini~

Sunday, 10 February 2013

Resepi Orang Malas #2

Salam dari Jugra, 

Pada hari yang berbahgia ini, nak kongsi resepi orang malas. Nama menu Three Colors Vegetables Happy Together. Nama biar gempak baiii. Penting tu. Okay masuk isi penting terus. 





A. Goreng cendawan 

B. Pastu campak lobak merah dihiris halus bersama-sama batang selery. Eh? Betulka itu namanya? Batang selery ke saderi. Ahhhhh apa-apa ajelah ya. Tapi rupanya cenggitu tau.

C. Masukkan sos tiram ikut suka hati.

D. Taburkan lada hitam serbuk/lada putih. Taburkan? Haih konpius aku nak letak kata kerja pa. Tapi korang fahamkan apa yang aku maksudkan?

D. Masukkan telur yang dah dipukul sepenuh hati.

Tunggula kot sampai masak dan siap. Sumer ada dalam satu menu. Protein, vitamin, garam mineral. Senduk nasi. Leh makan uda. HewHew. Mudahnya hidup. I like

Ehmmmmm... biasanya bukan orang mesti letak hasil akhir menu tersebut ke? Tapi aku tada. Tada gambar hasil terakhir yang dah siap masak sebabbbbbbbbb masa aku terbalikkan telur tu, habis sumer lari allignment, lintang pukang jadinya tapi masih dalam kuali la. Dah jadi macam makanan burung pun ada. KihKih. Jelas ternyata kekurangan seni kulinari aku ni. Tapi tetapi aku dan anak-anak makan belasah ja. Licin gi. Masuk perut kok sama ja jadinya. Dok gitu?

Kalaulah masa aku terbalikkan telur tu sumer dalam keadaan yang baik-baik aje, gerenti aku letak punya final outcome tu. Siap riak lagi apa...^_^

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

Friday, 1 February 2013

Aktiviti Akhir Minggu 2013

Salam dari Jugra,

Selepas sesi sakit penyakit pada minggu-minggu awal bulan Januari ~ banyak jugalah segala janji-janji manis umpama gula-gula yang ditaburkan kepada anak-anak tercinta tuk memudahkan kerja aku memberikan dorang ubat. Dan kiranya antara janji manis yang terletak pada carta yang terpaling atas ialah kalau sihat kita pergi Taman Rama-Rama. Asal nak suruh kembar makan nasi, asal nak bagi makan ubat, asal nak suruh minum air masak banyak-banyak dan nak suruh dorang redha kena urut dengan tukang urut.

Janji bukan sekadar janji. Janji mestilah dikota baiiii, supaya asal anak kita tipu kita ja, leh la wat bahan, cakap - "Pernah ibu tipu Amni?". Gerenti mati akal anak-anak kita nak cari bila masa kita tipu dia. 

Eh? Bukan kata Taman Rama-Rama? Pesal Taman Burung lak ni?

Alkisahnya, bukan reti nau jalan-jalan kat kawasan taman-taman ni. Terlajak simpang ke Taman Rama-Rama. Konon nak cari u-turn, tetiba nampak signboard Taman Burung, jadinya pergi je la sini dulu. Turun-turun dari keta terus Amin cakap "Kata nak gi Taman Rama-Rama". Haha. Aku bagitau lepas ni baru ke sana. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta terus je lah parking kot.

Tiket masuk Taman Burung KL leh tahan mahal gak. RM25 dewasa, RM12 kanak-kanak. Tapi bila masuk dalam. Rasa berbaloi ja bayar macam tu sebab kawasan dia sangat bersih, sangat teratur dan sangat terjaga. Burung-burung banyak dan merata tempat. Kira macam petting zoo la lebih kurang. Tapi jangan kau harap kau boleh belai-belai kepala burung-burung ni melainkan ko ada makanan tuk diberi kat burung-burung sekalian.



 Burung-burung ni depan mata, samada takut tak takut jew...

Cantikkan view?

Ngam lepas kuar Taman Burung, terus azan Zuhur. Terus solat dan gi Taman Rama-Rama. Bayaran masuk tak mahal. Siap ada pakej keluarga. Dua dewasa tiga kanak-kanak RM30.00 ja tau. 

Ini budak asyik minta rama-rama letak atas tangan dia. 

 Walaupun pergi Taman Rama-Rama, tetapi anak-anak excited lagi nak bagi ikan makan.
Moralnya, silalah beli makanan ikan siap-siap di kaunter tiket.


 We've being here, at last!

Malamnya kami gi Lokas Makan di Puchong Utama. Asyik dengar orang citer beger dia syiok habis. Ulang-ulang citer 20 kali kalau tak gi juga kali ni. Sedih la anak...anak tekak aku. Anak-anak sibuk nak main dengan apa ke nama mende tu.

Ada TV skrin besar, ada tempat bermain.

Aku? Hadap beger dengan aman...KihKih

Eh!TuAjeLahKali.Bye!