Wednesday, 29 February 2012

Mainan Psikologi

Pernah tak dengar..
"Didiklah anak sesuai dengan zamannya"
Pernah?

Aku rasa cabaran untuk mendidik anak-anak sangat hebat. Sangat susah dan kadang-kadang fedup dibuatnya. Satu habit Amni ialah malas nak kemas bilik dia sendiri. Tuala sepah-sepah, baju letak merata-rata, buku pun sama. ikut dan dia ja mana nak letak. bila buku kena conteng dengan kembar, mula lah marah dan bising-bising. bikin pusing aja dong...

Satu hari tu, kami lalu di hadapan Sekolah Menengah Sains Banting, then aku kata pada Amni yang aku mau anta dia gi asrama. Dia ta mau. Dan entah macam mana datang satu idea...

Ibu : Ibu mau hantar Amni gi asrama supaya Amni berdikari. Belajar mengemas bilik sendiri.
Amni : Ta mau
Ibu : Ibu tengok Amni tak pandai kemas bilik. Tuala letak rata-rata, buku pun sama. So, itu sebab kena gi asrama.
Amni " *Wat muka mau nangis*
Ibu : Okay, mulai hari ni Ibu akan check bilik Amni. Kalau Amni pandai jaga bilik, Ibu ta hantar Amni gi asrama.
Amni : Ok...Ok...*Wat muka excited*

Dan hasilnya...Jeng Jeng Jeng

Hasil Dapatan

Settle satu mende, skang satu lagi mende... solat!

No comments:

Post a comment