Friday, 12 July 2013

Penang Trip Lagi - Last Day

Salam dari Jugra,

Mari selesaikan citer.

Hari terakhir, kami akan ke Adventure Zone. Letaknya di Golden Sands Resort Batu Feringghi. Ah...Google je lah k. Skang ni kan maklumat sumer di hujung jari anda? Jadi apa lagi kau tunggu? Hiks. Aku rasa ini daya tarikan terbaru di Penang khas untuk budak-budak dan juga ibu ayah budak. Memang berbaloi-baloii pergi sebab bayaran untuk anak-anak je, ibu ayah anak leh masuk percuma. 

Cuma satu perkara, sila pakai baju dan seluar panjang serta berstokinglah secara berjemaah. Ya sumer sekali mesti mematuhi etika berpakaian. Bunyi maca serius, dan memang serius pun. Bukan memain-main. Kalau idak tak merasalah pengalaman yang sangat menggayatkan ini.

Gayat? Apa yang gayat?


Ketiga-tiga slide ini menggayatkan. Aku nak lepaskan anak-anak aku pun aku seriau bak kata orang Utara. Maksudnya risau, takut dan seram digabung jalinkan bersama. Level seriaunya bermula dari slide warna merah, biru dan last sekali baru kuning. Tak risau yang kuning sebab dia ada letak macam karung guni tuk ko duduk dan slide. Amni dan kembar ulang-ulang naik slide kuning. Slide biru mesti aku kena pegang dorang, baru dorang akan turun. 

Slide merah? Aku ja yang turun kut situ. Tu pun sekali. Nak ulang banyak kali, ya ampun! Kadar kecerunan dia maha tinggi. Malah termaktub dalam rekod, slide paling tinggi di Malaysia. Super seram specially masa ko nak start slide tu. Aku risau akan tertonggeng sebab memang cerun sangat-sangat. But it is unforgettable experience. Mesti pergi baru tahu apa rasanya, dan barulah hidup itu lebih adventure gitu.

Bayaran masuk lebih murah pada hari biasa berbanding hari minggu. Dan boleh berada dalam tu 2 jam. Apa "2 jam jer? Berbaloikah? Bayar RM70 tuk 2 jam?" Mungkin itu yang bermain-main di minda u alls. Cer bayangkan, naik slide sampai 2 jam? Pernah kau buat? Cukup malah lebih dari cukup tuk 3 kanak-kanak dan 2 dewasa main slide dan playground kat situ. 

 Selesai sumer di sini, kami meneruskan perjalanan ke Lapangan Terbang Pulau Pinang. Doa sangat ta nak sesat! Lalu pulak Padang Kota. Aku kan tak merasa lagi makan pasembor femes kat situ sebab tutup. Nak try juga singgah sini dengan keadaan hujan lebat. Nasib mud abang kawasan baik.So, dia sudi redah hujan nak tengok buka atau tak gerai tu. Terima kasih abang kawasan!

Rezki kami, gerai buka. Order pasembor, coconut shake...tapi mee sotong ta dapat nak order sebab sotong masih dalam pembikinan. Pulak dah...T_T Adakah maksudnya aku kena datang lagi Penang? Adakah? Apakah? Apa pun alhamdulillah perjalanan dipermudahkan. Syukur!


Penang Inernational Aiport Departure Hall

Kembar : Ibu, bestnya naik kapal tebang. Esok kita naik lagi ya?
Ibu: Esok? Ibu bukanlah isteri kepada Tony Fernandez anak-anak...T_T

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

No comments:

Post a comment