Thursday, 21 November 2013

9 Tahun Sudah Berlalu

Salam dari Jugra,

Flashback, jom...

18 November 2004
Sakan aku berhari raya dengan perut yang memboyot di kampung. Dalam kepala aku. Sapu bersih semua makanan. Jangan sampai tertinggal waima satu juadah sekali pun. Ketupat check. Ketupat palas check. Lemang check. Rendang ayam, daging, kerang check. Sambal goreng check. Semperit check. Batang buruk check. Apa lagi yang aku belum makan? Cepat wat perhitungan.

19 November 2004
Petang ni dah nak balik Puchong. Malam ni ada regular check up di Pertiwi Materniti Center. Sampai Puchong sempat lagi tu wat lencongan ke rumah Mak Ngah. Beraya. Pak Ngah dah tegur sal kaki aku yang bengkak. Katanya dah tak lama lagi ni. Aku sengih-sengih, senyum-senyum. Sengih dan senyum tak faham. Apa kaitan nak bersalin dengan kaki bengkak. Konpius aiii.

Malam tu jumpa Doktor Yati. Sah aku masih muda belia sebab aku masih ingat nama doktornya. Dan satu lagi sebelum terlupa. Perhatian semua suami yang demand macam-macam. Staf di Pertiwi Materniti ni semua perempuan. Suami mana yang demand tinggi sampai hujung menara KLCC tu, please be alert. Gi ke sini. Jangan menyusahkan doktor dan jururawat hospital kerajaan. Dorang banyak mende nak buat dari nak layan demand kau tu. Tanak lelaki handle isteri bersalin kunun. Usahalah sendiri untuk dapat keistimewaan cenggitu. Eh? Haha. Maaf teremosi hingga lari tajuk.

Okay, fokus kembali.

Jumpa doktor Yati dan kena marah. Macam comel ja kena marah ngan doktor di bulan Syawal.

"Perut you ni dah keras macam ni berapa lama?"

Aku blur kelip-kelip mata.

"You tak perasan ke perut you dah keras macam ni"

Aku blur kelip-kelip mata lagi.

Malas agaknya doktor nak layan patient blur cam aku kot, terus dia kata, 

"Duk wad malam ni. Dah buka 3 cm"

Serious aku blur sebab aku tak rasa apa-apa. Sakit takde. Keluar air ke darah ke. Apa pun takde. Dah la first baby. Mana aku nak tau kan? Tapi bila doktor suh aku duk wad, bijak pulak aku mengatur kata. "Nak balik umah amik barang dulu doktor". Nasib aku tak blur terus menerus. Masih boleh berfikir nak makan satay sebelum admit. Haha. 

Tidur dalam wad leh tahan bosan. Kejap nanti akak nurse ulang-ulang datang dan tanya. "Sakit tak? Sakit tak?". Aku bosan. Akak nurse pun bosan gak rasanya. 

20 November 2013
Sampai ke subuh, aku lek ja ta rasa sakit apa. Sampaila doc wat keputusan tuk pecahkan air ketuban. Once dah pecah. Haaaa...hamek kau. Sakit tu datang. Contraction omputih cakap. Kejap datang. Kejap pergi. Hoiiiiiih...Kalau di ingat semula memang...Uishhh...tidak dapat di ungkap dengan kata-kata.

Untung ja aku rasa contraction tu dalam sejam ja. Tu pun di saat-saat akhir aku minta ubat tahan sakit. Cannot stand anymore. No more. Orang lain sampai sehari, dua hari, tiga hari malah lebih pun ada. Itulah pengorbanan seorang ibu. Memang patut siapa yang derhaka pada ibu bapa kena sumpah jadi batu. 

Setelah menggelisah hampir sejam lebih, akhirnya dalam jam 8 pagi lahirlah Nur Amni Dayini. Si comel yang kemerahan. Beratnya pun leh tahan ~ 3.3 kg.

Dan pada hari ini beratnya mencecah 25kg. Dah tak kemerahan, hampir kehitaman sebab banyak sangat wat outdoor activities agaknya. Hitam ke, merah ke, ibu tetap cinta maut dengan Amni. Sampai bila-bila. Selamat ulang tahun kelahiran yang ke 9 sayang. Moga sentiasa berada dalam rahmat Allah. Taat pada agama, ibu bapa dan menjadi penenang jiwa sentiasa.

Secret Recipe. Tutti Fruitti. Saha Cafe. 
Enjoy sangat dapat spent masa ngan Amni 3 hari berturut-turut.  Girls talk gitew...

Amni, kita ada seumur hidup untuk enjoy bersama-sama macam ni lagi...

Happy birthday princess. 
Happy birthday sweetheart.
Happy birthday daughter. 
Happy birthday best friend forever...

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

No comments:

Post a comment