Saturday, 19 August 2017

Trip ke Melaka 2017: Muzium Samudera, Muzium Maritim, Muzium TLDM

Salam dari Senaling,

Tahun lepas kami sekeluarga hanya ke Zoo Melaka di Ayer Kroh. Tahun 2017 kita masuk bandar Melaka yang terkenal dengan kesesakan jalan rayanya. Teng teng tengggggg...

Lesson learn, tu aje yang aku dapat katakan hasil post mortem melawat Melaka tahun 2012. Oleh sebab itu, perkara penting yang aku buat selepas merancang ke sana ialah study Google Maps. Cari hotel yang paling hampir dengan Menara Taming Sari. Kenapa mesti dekat dengan Taming Sari? Sebab kembar memang nak nak nak nak ke situ. Kebetulan, cuaca minggu tu memang hujan dan Melaka banjir waktu tu pun. Objektif utama mesti naik Taming Sari!

Study dengan gigih dan hasilnya...

Hotel Seri Pelangi. Booking bilik double bed (RM150). Tapi dapat bilik dengan double bed plus single bed. Rezeki. Heeeee... Paling penting menara belakang hotel. Puas hati.

Sebelum teroka Melaka jom siapkan kerja sikit. Hihu. Aku sebenarnya hilang mood minggu ni. Tu yang gagah keluar juga dari Pilah amik angin Selat Melaka. 

Aku kategorikan hotel ni sebagai hotel bajet yang berbaloi. Aircond, bilik air, katil, bantal dan towel bagus-bagus sahaja. Dekat dengan main attraction. Kami parking kereta hari Sabtu dan tak bergerak-gerak sampailah masa nak balik. Kupon carpark ja jangan lupa k. Weekend pun durang beroperasi. Ingat tu!

Dari sini boleh sampai ke muzium kapal, menara Taming Sari, beca lip-lap-lip-lap, river cruise, bangunan merah, A Famosa, Dataran Pahlawan, Mahkota Parade, arked jual makanan atau souvenir, pasar up town, hanya dengan berjalan kaki. Dekat dengan kedai makan. Paling dekat ialah kedai makan Asam Pedas Jr. Boleh jenguk durang nga rebus telur masin dari tingkap bilik kami. Kehkehkeh. Dekat ngan 7-Eleven, dekat dengan segalanya. Allahuakbar memang inilah cara paling berbaloi nak melawat Melaka!

Boleh call untuk booking. Ada bilik tuk 2, 3, 4, 5, 7 orang dan 12 orang. Harga mampu milik gitew.

Banyak lagi hotel-hotel lain di area hotel kami, tapi bagi kami yang cintakan bajet. Hotel Seri Pelangi memang pilihan terbaik.

Walau pun Melaka banjir (pertama kali aku dengar Melaka banjir), Alhamdulillah sepanjang kami di sana, cuaca baik-baik sahaja. Adalah mendung sikit, hujan lebat tapi malam sangat dah masa tu. Syukur, syukur dan syukur.

Sebelum gi Melaka, jenguk Amni jap. Dia okay ja kami gi Melaka tanpa dia, sebab tempat yang kami nak pergi ni dia dah pernah pergi dulu tahun 2016 semasa trip kokurikulum peringkat kebangsaan.

Sampai Melaka dari Pedas (skul Amni) jam 4.00 petang. Check in dan rehat-rehat, tunggu waktu Asar. Pastu baru plan keluar explore town. Sempatlah aku habis tanda paper satu kelas tutorial. Yeay. Lokasi pertama ialah Flora de la Mar atau Muzium Samudera.

Nah tepek siap. Bayaran murah boleh pergi tiga muzium. Semua muzium dekat-dekat.

Cuaca baik. Alhamdulillah.

Muzium Samudera ni cantik dan unik. Nak amik pic cantik-cantik pun banyak spot leh cari. Walau pun penyelenggaraannya kurang (bocor di sana-sini, sayang) tapi masih berbaloi. Banyak info tentang sejarah Melaka kau dapat tahu, tapi kalau rajin membacalah.

Pastu sambung gi Muzium Maritim. 

 Kapal Sultan Kelantan. Gah betul rekabentuknya. Best dapat tengok macam-macam fesyen replika kapal yang pernah berdagang di Melaka dari seluruh dunia suatu ketika dulu. 

Di Muzium Maritim kisah pasal maritim di Malaysia la apa lagi. Seronok, banyak info tapi...

Masa suntuk, ada satu lagi muzium nak pergi. Kenapakah setiap kali aku pergi berjalan, tak pernah cukup masa yang ada. Aku nak membacaaaa... waaaa

Pastu part paling best ialah melawat Muzium TLDM. Atas ehsan orang muzium ja kami dapat masuk muzium ni sebab masa tu jam dah lebih 6.30 petang. Pastu laju giler masing-masing berjogging dalam muzium ni.



Dalam dan luar muzium ni kita boleh explore. Species kurang nak membaca, baik masuk muzium ni dulu. Muzium maritim last. Kalau banyak masa, seronok kat sini ni. Boleh pegang itu ini. Tapi... betullah masa itu emas. Sekejap sangat kami kat sini, nak buat macam mana kan.

Next... Highlight of the trip.

Menara Taming Sari!

Sambung next entry. Bye...

No comments:

Post a comment