Saturday 20 July 2019

Resepi Mudah : Udang Masak Lemak

Bahan-bahan :
Udang
Kunyit (kalau dapat kunyit hidup lebih best)
Santan (kotak boleh, fresh boleh)
Cili boh
Serai (dua batang dititik)
Sayur apa-apa yang sesuai (tiada pun okay)
Daun kunyit (tiada pun okay)
Sedikit minyak masak
Asam keping

Kaedah : 
Tumis cili boh dalam minyak panas. Banyak mana cili boh? Ikut level kepedasan mana boleh tahan
Masukkan serai
Masukkan santan, kunyit, udang, asam keping dan sayur. Menggelegak dan siap!
(udang tak perlu masak lama-lama)

Udang masak lemak dengan kacang kegemaran sekeluarga.

Kali ni buat versi udang kecil sikit dari yang atas. Dah itu ja saiz udang dijumpai. Syukur.

Partner salad dengan sos kewpie.

Ikan bawal emas ni sedap walaupun suami melaporkan kulitnya tebal. Kulit yang chewy-chewy itulah kegilaanku 😋

No comments:

Post a Comment