Monday, 26 May 2014

Langkawi Day 2


Salam dari Jugra,
Hari ni ialah hari jadi aku, 7 Mei 2014. Wahhh...Tak cukup di Facebook, di blog pun aku promosi hari jadi sendiri. Itulah antara kelebihannya ada blog kan...^_^

Hari kedua ni, kami plan nak wat Island Hopping. Antara orang yang menentang ketika aku wat plan ni ialah tak lain tak bukan Mr. J. Ada la dalam 3 kali dia bagitau aku, sepupunya pergi Langkawi, antara aktiviti yang membosankan ialah Island Hopping lah. Seperti biasa kedegilanku mengatasi segalanya. Tapi bila dah wat Island Hopping ni sendiri, aku rasa yang excited nak gi lagi (selain aku) ialah Mr. J gaks. Tu sebab antara pesan orang tua-tua yang femes ialah...belum cuba belum tahu. Dah cuba, nah kan best tu.

Kami sewa satu bot sebelum sampai Langkawi lagi. RM240 satu bot. Berjanjian tuk berjumpa di Underwater World jam 9 pagi. Semangat kami ni tau sebab jam 8.40 pagi dah sampai sana. Rupanya agen ni tunggu juga kumpulan-kumpulan yang lain yang sampai memang lambat la hai dari group kami. Bisinglah anakanda sekalian kena menunggu lama sebab dalam jam 9.30 baru dorang angkut kami ke jeti.

Ketika anak-anak kebosanan menunggu, mereka akan berkreatif membuat pelbagai aksi dan gaya

Syukur dalam ramai-ramai group tu, group kami diberi bot yang paling awal. Ikut pakej asal Island Hopping, ia akan membawa kami ke 3 tempat je (1) Tasik Dayang Bunting (2) Eagle Feeding dan (3) Pantai Beras Basah. Tapi driver bot kami, Shah promosi Taman Ikan, Gua Kelawar dan sewa jaket keselamatan. Jaket keselamatan tu dia offer satu jaket RM10. Kami ada 9 orang, aku minta diskaun dia bagi RM80. Tuk yang Taman Ikan dan Gua Kelawar tu kami bayar RM150++ kot. Aku tak berapa nak ingat sangat harganya. Duit meluncur laju macam bot yang kami naik tu juga. Aku on kan ajer, sambil Mr. J menggeleng-gelengkan kepalanya. Pantang orang offer apa-apa, sumer aku on kan.

Bagi aku, aku nak try apa sahaja mende yang baru bagi aku di sini. Supaya aku leh citer kat orang apa yang best dan apa yang kurang best. Maklumlah...aku kan blogger...ehemmmm

Kesimpulan dari Island Hopping trip, bolehlah aku katakan :-

(a) Jaket keselamatan itu perlu, specially kalau bawa anak-anak. For security purpose. Di setiap tempat mean di Tasik Dayang Bunting dan Pantai Beras Basah ada disediakan sewa pelampung tapi setiap tempat sewa RM15 dikenakan. Maknanya RM30 - RM10 = RM20 dapat dijimatkan.

(b) Taman Ikan, menarik juga sebab leh pegang dan tengok penyu dan ikan besar dengan lebih dekat. Siapa yang lom pernah gi sini, pergilah. Untuk aku, sekali je lah agaknya. Next year kalu gi lagi, ta perlu kot gi Taman Ikan ni lagi.

 Gambar Atas : Gamat dan rambutan laut boleh dipegang secara live di sini.
Gambar Bawah : Kami sekeluarga dah sampai Taman Ikan, Langkawi

 Ala, macam comel ja aku posing lentok sama macam kepala penyu tu. Sweet sangat perangai macam ni tau.

Dengan ikan buntal yang dah di awetkan.

Ikan buntal hidup ni aku jumpa di Underwater World. Tak sangka warnanya sebegini fancy. Cuba juga nak buat dia mengembung, tapi haram tak dapat.

(c) Gua Kelawar, Shah bagitau kalau air surut dia leh bawa bot masuk sampai dalam. Tapi masa dia bawa kami tu air tengah pasang. Nampaklah batman bergayutan di dinding gua. Anak-anak lah paling excited tengok. Maklumlah, dorang kan ponteng sekolah. Tapi ponteng sekolah tak bermakna pembelajaran berhenti, kat sini pun dorang leh belajar pa...(ayat seorang penjaga yang nak cover rasa bersalah sebab anak missed Ujian Pertengahan Tahun)

Ini ja kelawar yang kami nampak. jadilahhhh...


(d) Pantai Beras Basah pun best. Air dia jernih dan kalau kau bawa roti, boleh tarik perhatian ikan-ikan comel tuk berenang di sekeliling kau. Nanti aku attachkan video.


(e) Eagle Feeding. This is a new experience to see the eagles flying up in the sky. The best moment is when you can see them grab the foods (chicken skin) on the sea surface. Oh My English la sangat aku kan. Kira halal la eh dengan kecelaruan grammar ku...

Air laut di sini nampak cetek dan jernih. Ada orang excited nak terjun. Tapi hati-hati, air yang tenang jangan disangka tiada barracuda...

(f) Tasik Dayang Bunting. Cerita terbaik kiter simpan yang paling hujung. Alaaaa macam konsert la pun. Datuk Siti Nurhaliza punya performance hujung-hujung baru nak tunjuk kan? Kembali ke penceritaan Tasik Dayang Bunting. Secara seriusnya, aku masih terbayang-bayang tasik ni lagi. Mungkin sebab kami spend  masa yang terhamatla pendek di sini. Satu jam tidak cukup hokey. Sangat tidak cukup. Tasik di tengah laut, sangat misterikan ciptaan Allah? Air dia tawar, nak bermandi manda memang sangatlah best. Dengan panorama yang sangat indah, Subhanallah. Dengan bentuk gunung yang seperti perempuan mengandung sedang terbaring. Ah, segala-galanya indah di sini. Lebih indah sebab cuaca teduh. Tempat yang aku nak spend masa lama-lama ialah di sinilah. Tasik Dayang Bunting...Wait for us k next year... ^_^

 Aku rasa semua orang akan capture pic ni, dayang yang bunting/mengandung sedang berbaring dengan tenangnya. Bolehkah anda lihat apa yang saya lihat?

Aktiviti paling best sepanjang zaman untuk anak-anak, bapak anak dan mak anak ialah main air. Sekian.

Jam 1230 kami dah minta Shah pulangkan kami ke jeti. Kami tak check out lagi homestay. Syukur ownernya, Kak Asma baik hati benarkan kami check out lambat. Kununnya jam 2, tapi terlajak sampai 2.30. Macam manala tak lewat... Siap gi mandi kat swimming pool dan masak lunch lagi kami ni. Memang tak tahu diuntung. Rezeki kami, orang yang nak check in tu masuk lambat. Anyway tima kasih Kak Asma. Siap offer harga lain kalau nak sewa homestay dia bila kami ke Langkawi lagi next time.

Next
hentian ialah Pekan Kuah. Nak survey harga barang. Aim kami tak lain tak bukan coklat dan pinggan. Aku memang dah aim Correlle dari 10 tahun yang lalu. Lin pilih Luminarc. Survey dan survey sampai kembar duduk atas lantai, petanda protes sebab kepenatan.

Kepenatan macam mana pun, perjalanan tetap diteruskan ke Makam Mahsuri. Sampai Langkawi tak gi Makam Mahsuri memang tak lengkap rasanya. Ingatkan sekadar makam biasa macam makam Sultan Abdul Samad di Bukit Makam, Jugra tu. Sekali tu ada kompleks daaa. Larilah timing nak ke Laman Padi kunun.

Kota Mahsuri namanya...kota okay...Nampak pelan tapak? Saujana mata memandang.
Di sini Mahsuri disemadikan. Al fatihah.

Dalam kompleks tu siap ada rumah tradisional dan permainan tradisional bagai. Buaian pun da macam citer Bawang Putih, Bawang Merah tu... Nasib ja jam 6 petang dorang tutup, kalau idak mahu lama lagi kami kat situ.

 Ruang tamu Mahsuri, dapur Mahsuri dan...

...penumbuk Mahsuri.

 Buai...buai...buaiku laju....
Pohon beringin, daunnya rendang...

 Kami nak kawen dengan anak rajaaaaa....
 Jom main congkak gergasi.

 Ini bukan conteng-conteng. Ini mesej untuk MH370.
Kebetulan jalan nak masuk ke Makam Mahsuri ni ada kilang wat minyak gamat, air gamat, dan macam-macam lagilah berasaskan gamat. Singgah ke sini selepas ke Makam Mahsuri membeli minyak, bam dan air gamat. Tuk dijadikan ole-ole katanya.

Ke mana kami lepas tu? Hotel? Sorry...Tak balik hotel k. Menyambung ke Pekan Kuah semula. Oh, lupa nak bagitau. Second day kami sewa Rumah Persekutuan Langkawi, RM55 semalam Letaknya di Pantai Cenang. Agak membuang masa sebenarnya bila berpindah dari homestay ke hotel. Tapi apakan daya, Rumah Persekutuan hanya dapat kami booked satu malam ja. 

Di Pekan Kuah kami ke Idaman Suri. Tapi pandangan aku, HIG kompleks lebih best dari Idaman Suri. Harga Correlle ku pun sama ja. Kecuali dapat free gift. Tapi tu pun pattern yang aku nak tak de. Konsepnya di sini, apa yang di display itulah yang ada. Di Idaman Suri tak lama pun, adalah dalam 30 minit pastu kami menuju ke HIG kompleks. Harga coklat dan pinggan sama ja, tak beza mana pun. Cuma tempatnya lebih selesa nak bershopping. Kami solat dan dinner di sini. Dalam jam 9 barulah bertolak balik ke Pantai Cenang.

Adakah kami terus pulang? Soalan cepu emas apakah yang aku utarakan ini?

Jawapannya, TAKKKKKKK... Wat lencongan lak kat kompleks Teow Soon Huat. Eh betulka ejaan nya? Tapi letaknya di tepi jalan on the way nak ke Cenang. Tu yang melencong tu. Sian anak-anak kebosanan melayan nasu serakah ibunya. Tapi Alhamdulillah lencongan kami tak sia-sia, sebab di sinilah aku jumpa set periuk Correlle idamanku yang kurang RM40 jika dibandingkan di tempat-tempat lain. Walau pun corak yang di offer tak sama dengan apa yang aku tengok-tengok siang tadi. Tapi itu sudah cukup memberikan ku sedikit sebanyak idea untuk berjimat. Hihu. Hati berbunga Sakura lagi bila tengok ada bagpack dengan harga yang aku bajetkan.

Bila dah hitung congak sumer, kami pun pulang ke hotel tanpa membeli satu pun barang-barang yang kami tengok tadi. Esok ajelah sebab Avanza dah sendat dan penat.

Nota kaki : Cuaca masih super baik di Langkawi.  Malam ja hujan. Seimbang sangatkan perjalanan kami? Syukur Alhamdulillah.

Gambar dan video masuk nanti. Jadi, silalah ulang masuk blog kiter ya. Hikhik (ketawa malu-malu sebab promosi blog sendiri)

Tamat sudah. Terima kasih sebab baca sampai habis...^_^

No comments:

Post a comment