Tuesday, 27 May 2014

Langkawi Day 3

Salam dari Jugra,

Hari ke tiga dan terakhir di Pulau Lagenda. Sobs. Sedih bukan sebab ini hari terakhir tetapi sebab duit terbang dengan kadar pecutan yang sangat tinggi. Nama pun melancong kan? 

Pagi-pagi aktiviti kami ialah swimming. Disebabkan Rumah Persekutuan ni di bawah seliaan Holiday Villa, maka swimming poolnya memang best giler bangat. (Kembar melarang keras penggunaan perkataan 'giler', katanya tak sopan).Setakat kami di Langkawi ni, dua swimming pool yang kami guna memang besar, luas, big, huge... Part paling best ialah Iman dah pandai swimming! Aku paling excited sebab jimat duit aku nak masukkan kembar kelas berenang. Amin? Ikut sejarah Amin akan menyusul kemudian sedikit masa nanti.

Last day kami di sini dah tak boleh nak memasak. Maka keluar beli breakfast dulu, nasi lemak lima bungkus baru RM 16. Amni tanya aku kenapa kami tak makan di hotel ja. Maka terpaksalah pula aku membuat membuat penerangan beserta kira-kira.

Lepas breakfast kami plan ke Underwater World Langkawi yang jaraknya dari penginapan kami dalam 7km. Bayaran masuk pula RM120. Dengar-dengar keadaannya macam Aquaria KLCC. Tapi aku lom penah pergi ke Aquaria lagi. Maka tak boleh nak buat perbandingan. Dalam sini ada Penguin Watch sekali. Kalau dalam peta kau tengok Penguin Watch tu macam bukan satu bangunan ja ngan Underwater World. Maka tayah keliru kalau nak ke sini...

Welcome to Underwater World, Langkawi. Abaikan kostum-kostum mereka kerna pic ni di ambil sehari awal masa nak gi Island Hopping...^_^

Antara haiwan laut yang menggamit perasaan ~Landak Laut

Ketam Labah-labah (Spider Crab) quite rare for us

Kuda Laut (Seahorse) rupanya kecik ja.

Hidupan Laut yang tak ku ingat namanya

Tapak Sulaiman (Patrick

Cool ja ikan ni tersadai kat situ

Manja juga tew

 Nama ja Underwater World, sekali tu Rio Blue Macaw pun ada juga...

Excited tengok ikan besar-besar

Starting point untuk Penguin Watch

Anjing laut dan Penguin brand Jackass aku rasa

Kat sini juga, aku beli t-shirt tuk satu famili. Kualiti t-shirt pun baik, rare dan comel lagi tu. Dah tak payah nak sibuk cari baju Langkawi sekali ngan baju raya hihi. Jam 1 kami bergegas balik hotel untuk check out. Lepas check out kami plan tuk ke Pekan Kuah dengan misi untuk membeli belah. Apa yang kami survey malam sebelum tu akan kami beli hari ini.

Beli baggage AirAsia pun sampai 40kg...Giler nak shopping dan lebih tepat sebenarnya aku fobia kena bayar excess baggage, seperti yang aku kena masa di Vietnam satu ketika dahulu. Mahalnya subhanallah...

Jalan merata kat Pekan Kuah tuk beli cokelat (RM200 ++), set pinggan (RM179 x 2 set = RM358 + RM38x2 = RM76) dan set tiga periuk Correlle (RM259) , bagpack Camel (RM170) dan hasil laut Langkawi (RM35++).
 ** Harga ditonjolkan hanya untuk rujukan/perbandingan

Lepas shopping menghabiskan duit, kami menderu ke Dataran Lang lak. Pergi Langkawi mesti sampai sini walau pun hanya untuk nak amik gambar ja.

Pandangan dari belakang dan ...

...pandangan dari depan.

Seterusnya perjalanan diteruskan ke Padang Mat Sirat untuk meninjau Beras Terbakar. Sengaja ke sini untuk destinasi yang terakhir sebelum fly sebab lokasinya berdekatan dengan Lapangan Terbang. Sesampai ja di sana, kami lunch dulu. Aku pilih laksa sementara yang lain-lain minta nasi dan sup daging. Laksa dia sangat sedap tapi sup daging dia taleh nak challenge sup daging kedai Along depan kolej.

Lepas makan, kami masuk tempat ni yang di hadapannya penuhhhhhhh dengan gerai-gerai jualan. Di hujung jalan baru jumpa tempat beras terbakar ni. Oh, ini rupanya tempat beras terbakar... Under estimate. Ku kira macam Makam Mahsuri yang ada kompleks tu. Rupanya seringkas ini...

Tapalah, janji kami dah sampai semua tempat bersejarah di Langkawi...^_^

Kawasan Beras Terbakar ni di perkarangan rumah orang rupanya.

 Beras Terbakar... secinonit ja yang tinggal


Berdasarkan info dari pakcik yang kami interbiu di Masjid Padang Mat Sirat ni, tempat beras terbakar ialah seluas-luas dari hujung kedai yang paling awal dan berakhir kat rumah orang ni. Nasib dorang tinggalkan juga satu kawasan kecil untuk kenangan. Kembar duk tanya, mana beras yang terbakar tu? Jadi hal pulak nak citer ulang-ulang kali. Misterinya, beras yang terbakar tu tak hancur sebab ada orang cuba bakar beras, tapi beras tu tak leh nak jadi macam peristiwa beras terbakar di Langkawi ni.


 Antara souvenir yang aku beli . Balancing bird tu adalah sangat menarik. Belilah kome, baru RM10. Yang mahal pun ada, RM15. Tapi lebih stabil gitu.

Coklat yang aku borong untuk di faraidkan pada guru-guru Amni dan kembar. Hari Guru kan pada bulan Mei... Tapi paling awal habis diratah anak-anak ialah pepero, M&M dan Daim.

Correlle yang di aim dari 10 tahun yang lalu akhirnya menjadi milikku... Oh Yes!
Bunga Kobe, sama ngan pattern jiran sebelah...hiks

Sebelum aku mengakhiri penulisanku pada hari yang berbahagia ini, inginku berpesan-pesan, gunakanlah peta kerna ia banyak membantu. Peta leh di ambil secara percuma di airport dan jeti.

#Pic akan menyusul kemudian.

Tamat sudah. Terima kasih sebab baca sampai habis...^_^

No comments:

Post a comment