Saturday, 16 January 2016


IceScape Rink, IOI City Mall

Salam dari Senaling,
Terpengaruh dengan cerita animasi Jepun, Pretty Rhythm Rainbow Live, kembar mengajak pergi Ice Skating. Perghhhh. Citarasa international betul anak-anakku. Disebabkan aku pernah pasang angan-angan nak pergi skating di Sunway Pyramid 6 tahun lalu, maka aku kata, "Yes". 

Pertama, cari tempat. Automatik pada awalnya terbayang Sunway Pyramid. Tapi bila terbaca info kat laman web mana tah, rupanya IOI City Mall pun ada ice rink. Wuuuu. Memang teringin nak ke mall yang baru buka ni. Lebih hampir dengan Negeri Sembilan. Jalan pun kurang sesak. Ngammmmm. Selesai satu perkara.

Kedua, tarikh. Hujung minggu adalah sangat tipikal. Sah ramai orang. Kami sekeluarga dah la first time nak jejak ais. Kalau pro, tayah pikir banyak macam ni kot. Tilik kalendar. Hari Khamis 14 Januari merupakan cuti sempena Keputeraan YDP Negeri Sembilan. Double ngam ah.


Ini ja yang mampu aku capture tuk interior dalam IOI City Mall. Main decor tak siap lagi. Itu pun anak-anak dan bapak anak kecoh suruh cepat. Tak sabar nak Ice Skating lettew.

Lets posing before ice skating start!

Oh, sebelum aku citer lebih lanjut apa yang terjadi dalam ice rink, aku tepek siap bilnya.


Bayaran masuk per entry ialah RM30 termasuk GST. Tak kira umur k. Asal masuk kena bayar. Kami bawa stoking sendiri tapi lupa beli gloves. Oh my. Bajet naik RM50. Beli di DIY dapat dalam RM5 lebih je. Sewa loker RM2. So, boleh buat kira-kira sendiri.

Cadangan kalau ke sini lagi nanti. (1)Bawa stoking sendiri. (2)Bawa gloves sendiri. (3)Beli makanan dan minuman dari luar siap-siap. Di dalam tiada makanan, air pulak mahal nak mampuih. (4) Bawa telekung (bagi perempuan). Surau dalam IceScape ada sepasang telekung je. (5) Lepakla lama-lama kat sini. Baru berpada ngan bayarannya. (6) Dalam IceScape ada toilet, tu sebab leh lepak lama-lama. Hehe


Selepas beberapa jam, akhirnya awesome jugalah kami sekeluarga skate. Walaupun aku sering dipoyo-poyokan oleh Incik Ayah sebab skate dengan siputnya, tapi eh... aku tak kisah pung. Janji objektif tercapai. Objektif aku ialah aku tanak pegang tepi palang tawaf ice rink. Sekali tawaf cukuplah kot.

Banyak juga aku membaca sebelum ke sini. Tu sebab aku suka explore aktiviti atau tempat baru. Dengannya, barulah aku mahu membaca. Membacakan jambatan ilmu. Tapi untuk ice skating ni aku hanya leh bagitau satu tips ja. Practise makes perfect.

 Eh, satu lagi tips. Ketawalah bila terjatuh. Never give up! 

Happy Ice Skating readers. ^__^
 Bye!

1 comment: