Thursday, 7 December 2017

Tips Ajak Anak-Anak Photoshoot

Must visit place while in Terengganu 😄. Alhamdulillah, Geng Kembara Cuti Sekolah 2017 berkelapangan (dengan izinNya) spend sehari di Taman Tamadun Islam Terengganu.

Cabaran besar bila ke sini ialah nak ajak anak-anak ber photoshoot. Di TTI aktiviti utama selain membaca ialah photoshoot lah.

Boleh klik sini untuk hasil photoshoot sekeluarga di Taman Tamadun Islam - Taman Monumen

Kongsi sikit tips cane nak ajak anak-anak posing molek-molek. 

(1) Bgtau satu hari awal kemana nak pergi dan apa yang kita nak wat di sana. Ulang bgtau pagi hr kejadian. Ulang lagi masa dah smpai. Tiga kali ulang cukup Insha Allah. 


(2) Bgtau lagi, kita akan snap pic sekali sahaja. Ajak durang beri kerjasama. Kabor sekali, pic ta cantik kena amik sekali lagi. Ancaman 'kena amik pic SEKALI LAGI' cukup tuk buat durang trauma 😂. 


(3) Mak pak kena setting tempat lu, mana cantik mana nampak sumer campur lighting bagai. Da setting baru panggil durang n letakkan durang d kedudukan mana yg sesuai. 


(4) Ajak durang sebut something to make fake smile 😆. Sebut something fun cam kami sebut ayat ajaib - 'cheese lelehhhhhh' 


(5) Cari something fun tuk anak-anak. Kami sewa basikal 4 orang kayuh. Kakak n kembar ganti-ganti jd drebar. Semangat durang plus bergaduh juga nak amik giliran jd drebar. 


(6) Selesai sumer lanje la durang kepsi ke, mekdonet ke, puji ke, bg kebenaran durang beli SATU souvenir ke. Just to make them happy.


Moga bermanfaat tips ni pd mana-mana kawan yg giler vavi berphotoshoot cam aku 😁 dan mengharap pic family cantik cam famili Che Ta; tapi ta mampu hire personal photographer 😄.

No comments:

Post a comment