Wednesday, 18 February 2015

Kembara ke Alive 3D Art Gallery Port Dickson N9

Salam dari Senaling,
 
Ada hikmah aku tumpang kasih Family Day (citer di sini) orang rupa-rupanya. Gara-gara ter excited nak jumpa kawan-kawan lama cum excited nak pi holiday, kami telah bertolak awal dari rumah. Jam 11 dah sampai Port Dickson padahal kawan-kawan yang lain sedang na...na...na... kat umah golek guling atas katil. Cis...
 
Namun, dapat juga aku pergi ke Alive 3D Art Gallery disebabkan terawalnya aku ke sana. Seprais betui bila aku wasap geng N9, tanya apa yang best kat Port Dickson selain pantai, durang bagitau ada  Alive 3D Art Gallery kat situ. Tak tau pula aku kat N9 pun ada. Setakat  Alive 3D Art Gallery I-City Selangor atau Pulau Pinang, aku nampak lama da kawan-kawan update di wall Facebook.
 
 Alive 3D Art Gallery ni terletak berhampiran dengan Giant PD. Lokasinya senang nak di cari. Lepas jumpa Giant PD, cari rumah kedai kat sebelah kanan dengan...
 
...pic besar ni kat depan galeri. Okay?
 
Alah, navigation system kan ada. Apa de hal? Bayaran masuk RM20 tuk seorang dewasa dan RM15 tuk seorang kanak-kanak. Kanak-kanak yang free haruslah tidak melebihi 90 cm. Kos untuk simpan kasut berjumlah RM10 per loker, sebab masuk galeri ni haruslah berkaki ayam.
 
Sebelum masuk galeri, aku dah psiko Amni dan kembar Amin, Iman supaya sporting kalau aku suh durang bergaya. Waima disuruh baring atas lantai pun, wajib kena ikut. Kalau sumer pun nak malu, memang buang duitla namanya.
 
Apa kah lagi objektif dan misi utama ke sini kalau bukan untuk bergambar kan? Walau pun berkamera kan kamera fon 8MP.
 
Durang angguk-angguk, macam faham. Nanti kat dalam kita tengok k...























 
Nah, belanja korang 21 dari 127 keping gambar. Prestasi Amni maintain, tapi prestasi kembar menurun mengikut masa. Dah hujung-hujung tu start ajak balik. Dah leh agak perangai durang akan jadi macam tu. Lansung tak seprais. Orang pun dah start ramai. Bersimpang siur nak amik gambar masing-masing. Nasib baik kami sampai agak awal tadi.
 
Tips kat sini aku nak kasi tau supaya berbaloi-baloi dengan harga yang korang bayar ialah :
1. Psiko anak-anak anda kaw-kaw punya supaya mereka akan bagi kerjasama yang ta berbelah bahagi.
2. Ahli keluarga yang tak sporting dan pemalu adalah tak digalakkan ke sini. Bayangkan, masa korang berbaring bergaya, orang penuh kot kat sekeliling nga amik turn nak bergambar jugak.
3. Sila sediakan riak muka yang bersesuaian dengan cara bergambar.
4. Kat dinding galeri ni, penuh ngan contoh-contoh cara macam mana nak bergambar supaya nampak real. Kalau lebih kreatif, lebih bagus.
5. Sila bertolak ansur. Ada sesetengah port adalah port feveret macam pic meniti atas titi dan pic di kerusi merah tu. Agak-agak dah dapat pic yang real, beredarlah dari situ laju-laju. Kalau rasa nak berlama lagi, bagi chance kat orang lain. Pastu amik sekali lagi kat situ. Macam yang kami watlah. Siap beratur macam nak beli Choconut Shake di Pantai Klebang pulak.
 
Alhamdulillah, kami tak berjumpa ngan geng-geng mementingkan diri sendiri di sini. Semuanya sangat prihatin seperti kami juga. Ehemmm...
 
Kami dah sampai ke Alive 3D Art Gallery akhirnya...Yess...!

No comments:

Post a comment