Sunday, 18 September 2016

Parenting Tips #1 : Control Access to Technology

Salam dari Senaling,

Dua bulan yang lepas adalah yang terakhir. Terakhir bersama ASTRO. Yeah. Ambil keputusan untuk terminate ASTRO sebab kerap ugut anak-anak untuk macam-macam insiden berkaitan. Janji mesti dikota.

Seminggu sebelum ASTRO tamat, eh tiba-tiba kembar dan kakak rajin betul layan National Geographic, Wild, History atau Discovery. Hampir-hampir aku ter psiko dengan anjakan paradigma mereka. Education channel kot. Tapiii... No No No

Bukan setakat ASTRO, tab pun kami hadkan penggunaannya. "No tablet on weekdays". Pun sama kes seperti penyataan di atas. Ugut punya hal. Jadi cakap harus serupa bikin. Sekarang anak-anak tahu. Apa sahaja yang keluar dari mulut kami akan/bakal jadi kenyataan.

Omputih kata ..."Baby, we really meant it. So you better watch out".

Alhamdulillah, tidak pula berlaku sebarang tunjuk perasaan atau pemberontakan, atau berlakunya sebarang serang hendap apatah lagi pertumpahan darah. Bukannya anak-anak aku tu tahap wali-wali band, baik redha mendengar kata 100% . Hehe.

Kami biasanya akan bagitau sekurang-kurangnya seminggu sebelum untuk sebarang keputusan yang kami ambil. Bagitahu dan ulang-ulang cakap supaya minda sedar anak-anak akan lebih bersedia.

Setakat ini kaedah yang tersebut di atas berjaya. Yeay

Seperkara lagi,  bila nak suruh anak mandi, atau solat. Tetapkan masa. Bukan kita yang tetapkan. Anak-anak yang tetapkan. Seperti, "Kakak nak mandi jam berapa?". "Kembar nak solat jam berapa?" Pastikan pada jam tersebut kita alert dan ingatkan mereka sekali lagi.

Jangan risau aku juga selalu terbabas. Tak ingat nak ingatkan. Haha. Paling penting kita cuba.

Jadi setakat ini, hanya ada desktop with Internet connection ja tuk kami hadap on weekdays. Tengok juga nanti. Kalau itu pun melaghakan. Maybe we should practice to say good bye to Streamxy too.

Bagi tips kemain bukan bermaksud kami ni ibu bapa mithali. Memang tak pun. Aku masih gilerkan COC, Clash Royale, Insta, FB, Whatsapp. Incik Ayah pun sama lebih kurang. 

Saja nak kongsi-kongsi citer supaya kita sama-sama jadi ibu ayah cemerlang. Mana tahu kot you alls ziarah kami hujung minggu jam dua ke atas. Janganlah pelik kalau kami layan hindustan zaman Govinda atau Mithun Chakraborti kat TV3 ya. Hohoho
 
Bye loves...

No comments:

Post a comment