Thursday, 29 December 2016

Masjid Ubudiah Kuala Kangsar Perak

Salam dari Senaling,

Masjid Ubudiah adalah antara masjid yang tercantik di Malaysia. Kalau google memang tersenarai dalam salah satu tempat menarik di Kuala Kangsar. Dah alang-alang nak pergi kita plan terus solat jamak taqdim di sini.

Masjid ni siap dibina pada tahun 1917. 99 tahun. Wow! 😮


Senibina memang menarik. Sekali lagi kalau diri sendiri species leh layan Kellie's Castle, menghargai seni, suka amik pic, this place memang akak rekemen.

 Chandelier

Architecture. Superb!

Masjid ni comel ja. Iyalah, tahun 1917 agak-agak berapa ja umat manusia waktu tu di Kuala Kangsar. Aku kira zaman tu masjid ni dah besar sangat-sangat kot. Ruang solatnya unik berbentuk bulat, tapi memang cantik seni binanya luar dan dalam yang bercirikan indo-saracenic. Tile dia pun import dari Italy. Kos pembinaan dianggarkan RM 200 000. Zaman tu dah kategori mewah saaaaaaaangat!

Info lanjut boleh google, dan kalau berkelapangan sampai sini, bolehlah baca info yang disediakan di luar masjid.

Walaupun gerimis mengundang cekal betul Incik Ayah amik pic tuk dapat view macam ni.

Awal-awal dulu niat beli CSC (Compact System Camera) sebab aku yang nak belajar amik pic cantik-cantik. But now, yang explore lebih ialah beliau. Kita merancang tapi perancangan Dia lebih baik. 😁

Lepas solat, masing-masing kelaparan. Laju ja gi Medan MPKK. Bajet nak pekena laksa kuale dan gagah nak rasa cendolnya walau pun hujan! 😆

Happy Exploring Loves! Bye.

No comments:

Post a comment