Monday, 16 January 2017

Istana Kenangan Kuala Kangsar Perak

Salam dari Senaling,

Entri awal boleh baca di sini
Agacia Town Kampar
Kellies Castle Batu Gajah
Masjid Ubudiah Kuala Kangsar
Tempat Makan Best Layan di Kuala Kangsar

Huish excited nak datang ke sini sebab kali terakhir datang ialah 23 tahun yang lalu. Tu pun sebab follow lawatan sekolah Pandu Puteri. Kali ni bawa anak-anak dan Incik Ayah sama-sama.

Hujan masih rebas tapi kami masih cekal nak pergi istana lama ni. Fakta menarik berkenaan Istana Kenangan atau Istana Kuning ialah rekabentuk binaannya. Kalau Kellie's Castle dan Masjid Ubudiah mendapat sentuhan orang asing, berbeza dengan istana ni yang dibina oleh seorang tukang kayu dari Pulau Pinang. Tanpa sebarang paku!


Pandangan dari atas Istana Kuning adalah menyerupai keris dalam sarungnya. Salute betul dengan pakcik tukang.

Konsep istana ni macam muzium. Boleh masuk boleh baca, boleh tengok barang-barang istana begitu kekdahnya. Tapiiiii... Itu pada 23 tahun dulu lah.

Pada ketika kami datang, hanya boleh ber wefie ja di luar istana. Luar pagar istana sahaja. Ya, itu lebih tepat. Ada jugala dalam 5-9 kereta yang datang tapi berlalu pergi dengan linangan air mata sebab tengok pagar istana berkunci dari luar. Idokla berlinang tapi mesti kecewa punya lah!

Wefie pun Alhamdulillah syukur. Janji semua sihat sejahtera.

Takde info terkini diletakkan di luar pagar apatah lagi dalam website. Kami siap call MPKK, yang menyambut panggilan pun tak tahu tentang keadaan ni. Macam mana kami tahu akhirnya? Ada dua budak remaja lelaki yang bagitau bahawa hanya kawasan luar istana ni sahaja yang boleh di kunjungi. Kalau idak, meroyanlah kami di luar tak puas hati pesal? pesal? pesal?

Kalau pelawat lain, nampak bermangga pagar terus berlalu pergi, tidak bagi kami. Masih setia menanti nak tahu jawapan. Tu sampai call MPKK tu walau pun tidak membantu tapi syukur Alhamdulillah Dia hadirkan dua insan yang berinformasi tersebut. Moga berjaya dunia akhirat kau dua orang dik. Aamiiin.

Hikmahnya kami menuju ke Galeri Sultan Azlan Shah. Ikutkan perancangan asal nak pergi Istana Kenangan dan gerak terus ke Parit Buntar. Galeri je macam tak best. Salah tu salah aku fikir macam tu. Nanti next entri baru cerita ya.

Oh di galeri ni aku tanya lagi perihal Istana Kenangan tak puas hati belum habis. Pegawai di kaunter tiket bagitau istana tu dah tak selamat untuk dilawati. Ye lah istana lama kot. Semua barang-barang kini disimpan di Ipoh. Tang mana Ipoh idokla keme menanya.

Moral cerita, Istana Kenangan kini memang betul-betul tinggal kenangan 😭.

Seperkara yang sangat menarik tentang Kuala Kangsar, semua main attraction dekat-dekat so boleh lompat sana sini ta payah fikir sesak jauh pusing merata patah balik bazir petrol hapa ke. Taaaaaak payah!

Entri seterusnya Galeri Sultan Azlan Shah Kuala Kangsar

Happy exploring dear! Bye.

No comments:

Post a comment