Sunday, 29 January 2017

Galeri Sultan Azlan Shah Kuala Kangsar Perak

Salam dari Senaling,

Harus baca entri awal tentang
Agacia Town Kampar
Kellies Castle Batu Gajah
Masjid Ubudiah Kuala Kangsar
Antara Tempat Makan Best Kuala Kangsar
Istana Kenangan Kuala Kangsar

Kami jelajah dari Negeri Sembilan hingga Perlis masa cuti sekolah bulan dua belas ri tu. Tapi buat entri ikut satu-satu attraction. Nak jimat idea meh. Tiba-tiba aku rasa aku bijak. Heh 😀 

Eh, Selamat Tahun Baru Cina! Sejak tahun bila tah, kena jem teruk sekali masa balik kampung. Terus fobia kalau nak pergi ke mana-mana masa cuti raya cina. Kalau takut dilambung ombak, tayah gatai nak berumah di tepi pantai kaedahnya.

Back to the main point...

Idea asal taknak ke galeri ni walau pun ramai yang rekemen di google. HikmahNya; (1) Dapat explore luar Istana Kenangan sahaja (2) Hujan rebas-rebas sesuai ngan indoor aktiviti, menyebabkan kami sekeluarga sampai ke sini.

Best. Sangat best. Highly recommend!

Aku level kan galeri Sultan Azlan Shah ni sebagai highly recommend bila Amni dan kembar leh layan tempat ni dengan penuh excited. Tiada adegan mencekodokkan diri terjadi. Masing-masing amaze dengan koleksi peribadi Almarhum Sultan Azlan Shah.

Banyak koleksi yang dipamerkan tetapi yang paling aku ingat ialah koleksi jam tangan, koleksi cenderamata dari pelbagai negara dan agensi sempena Keputeraan Sultan Azlan, koleksi duit syiling emas beberapa edisi olimpik, koleksi kenderaan sultan dan gambar-gambar cucu baginda yang omeyyy angat.

Seronok sangat explore galeri ni, susah nak digambarkan dengan kata-kata. Kena datang dan jelajah sendiri baru puas hati.

Seperti biasa, sebarang gambar atau video adalah dilarang sama sekali untuk diabadikan dalam lensa. Kita semat dalam sanubari dan kotak pemikiran je la nampaknya. Itu pun Subhanallah, Alhamdulillah berpeluang menjejakkan kaki ke sini walau pun sepatutnya tiada dalam perancangan awal.

Tapa, kat luar masih boleh berfoto.

Walaupun dahi hakak berkerut sebab hujan rebas-rebas di luar,
tapi landskap sebegini cantik; who can ignore?

Dalam kereta segala memori dikuizkan. Untuk mengisi masa lapang sebelum sampai ke destinasi seterusnya. Untuk menggalakkan Amni dan kembar membaca semua info yang disediakan. Satu jawapan yang betul bernilai RM1. Bila kakak kelihatan berjaya menjawab soalan demi soalan, kembar berkomplot dua orang. Masing-masing saling membantu memberikan jawapan. Pastu duit dibahagi sama rata.
 
Buat sorok-sorok kunun. Ingat ibu ta perasan lettew. 😜

Akhir kalam; bermanfaatlah entri ni hendaknya untuk insan berjiwa traveller dan berjiwa patriotik seperti kami sekeluarga. Hehe. Aamiiin.

TQ & bye loves...

No comments:

Post a comment