Saturday, 21 July 2018

Balik Kampung ~ Kakak Anis Tunang

Salam dari Senaling,

Mula diberitahu khabar anak saudara Incik Ayah bertunang di kampung (Hujung Rintis), terus putuskan tak dapat hadir. Hari Ahad. Baru ja balik kampung (berhari raya) selang seminggu. Tapi bila sampai rumah, tiba-tiba Incik Ayah berubah hati. Nak balik pulak.

Aku okay je sebab yang nak memandu itu beliau. Kami pernah buat gila lebih dari ini bila balik hari masa kenduri sepupu aku di Sabak Bernam tiga tahun lepas. Naik kereta comel pulak tu. Sekarang dah beli kereta yang lebih selesa, kenapa pula tak dapat hadirkan diri? Allah dah kurnia kenderaan yang lebih baik, maka molek sangatlah balik jenguk keluarga.

Singgah solat di masjid yang Subhanallah bersih ya hamat. Pertama kali  aku jumpa yang sangat-sangat bersih. Sangat. Aku kagum dan tahniah pada AJK masjid ni. Moga Allah merahmati kalian.

Sampai kampung Jumaat malam, terus tuju rumah kakak celebrate sempena cemerlangnya adik bongsu kami dalam peperiksaan akhir semester. 4.00 flat woooo. Tepukkkk... Selesai makan pizza, sate, mee goreng, kek baru balik rumah mak, tido. Paginya round pekan Teluk Intan mengimbau zaman dating  ngan Incik Ayah (aku menyesal bercinta buang duit buang masa) sebelum balik Hujung Rintis. Sempat pekena mi rebus tersohor di Teluk Intan. Ya, makan lagi.

Masa lambat berjalan di kampung. Sebab sambungan Internet perlahan. Jadi aku makan, tido, makan, main ketinting dengan kembar dan sapu laman sebab nak cover rasa bersalah makan banyak. Naik motor round kampung. Capture imej, update Insta dan makan, tido, naik 1 kilo.


 
Antaranya. Nikmat masa duduk di kampung dan kembar kebosanan terutamanya waktu tengahari. Bila round kampung naik motor baru ceria kembali.

Hari kejadian, hadir dengan kejayaan. Kejayaan makan bertambah-tambah. Naik 0.5 kilo. Selesai majlis masuk dapur selamba. Kemas angkut pinggan back and forth. Nak basuh tuan rumah tak kasi lak. Jadi aku buat-buat rajin tuk cover rasa bersalah sekali lagi.

Nampak tu, akak kurung hijau fokus nga cedok kari daging. Tambah nasi kali ketiga. Sebelum tu akak kurung hijau dah makan karipap dua ketul, lemper (sejenis kuih Jawa) dua ketul dan kuih bakar dua potong, je.


Tahniah anak saudara. Inshaallah, kalau dah itu jodoh hang, mak dan pak penakan serta famili hantaq hang pi Jitra tahun depan no.

No comments:

Post a comment