Wednesday, 26 October 2016

Panjang Homestay Janda Baik Pahang

Salam dari Senaling,

Disebabkan harga durian yang mahallah yang menyebabkan kami tersampai ke sini. Ceh... dekat rupanya tempat riadah ni dengan Lembah Klang. Jarak perjalanan ambil masa 40 ke 50 minit kalau jalan clear. Duduk Lembah Klang hampir sebelas tahun tak hingin nak pergi pun. Tercampak kat Senaling, Negeri Sembilan, baru nak pergi. Dua jam setengah nak sampai sana dengan jalan bengkang bengkok pening kepala hadoiiii

Dari Karak highway, masuk simpang ke Janda Baik barulah aku tahu... Ohhhh dalam kampung-kampung ni je rupanya. Selalu juga layan highway ni. Selalu nampak kampung ni. Tak sangka dalam ni ada kawasan percutian yang awesome


Awesome sangat depan homestay ada sungai. Jernih! Sejuk! Brrrrr
Double awesome dusun belakang homestay nga musim.
Triple awesome durian, manggis dan duku langsat nga lebat.
Alhamdulillah, objektif asal tercapai. Yeay

Buah keranji dalam perahu dan rambutan pun ada tapi kami hadap durian manggis sungguh-sungguh.

Yang ini paling win. Berkhemah walhal ada ja homestay. Wish list bertahun nak berkhemah. Sekali Allah bagi berkhemah tepi sungai beb. Malam-malam dengar bunyi aliran air, tenangnya Subhanallah.


Amin takut nak tidur dalam khemah malam tu. Katanya takut zombie datang. Haha Banyak tengok movie ke banyak main game Zombies vs Plant ni? Ehmmm


Homestay menyediakan kawasan tuk wat BBQ. Homestay ni dekat ngan kedai runcit so shopping bahan mentah kat sini, perapan sumer fresh untung ada Kak Wati yang pandai masak watkan perapan sedap betul rasanya.

Total kos untuk pakej homestay 2 bilik 4 bilik air ruang tamu besar dan 1 chalet termasuk dusun dan buah-buahan makanla banyak mana pun, angkut bawa balik rumah penuhkan bonet pun tada apahal  ialah RM550.

Overall, memang berbaloi-baloi baloi baloi baloiiiiiii...

Tambahan pula tu:

Rezeki; perlu bayar RM70 jer sebab tong-tong banyak famili termasuk BBQ malam tu tak masuk duit minyak.
Rezeki; famili-famili lain bawa potluck kami tumpang makan aku lenggang kangkung sebab paling jauh datang konon alasan puiii.
Rezeki; musim buah-buahan dan buah-buahan memang dalam keadaan tip top masak ranum manis menawan.
Rezeki; cuaca baik hujan sikit petang tu kalau tak kuyup kami dalam khemah
Rezeki; ada kakak pandai dan rajin masak aku sefamili kerjanya melantak jer
Rezeki; impian bertahun nak berkhemah dimakbulkan.

Ujian; Kecirit biritan satu famili syak makanan on the way balik Pilah kat kedai di Jelebu tercemar.

Banyak-banyak rezeki, satu ja ujian. Tidakkah itu tandanya Allah sayang?  

Alhamdulillah.

Bye loves...  

No comments:

Post a comment