Monday, 27 April 2020

Hari Keluarga 2020 : Aktiviti III

Rencam. Kebanyakan aktiviti ialah aktiviti rutin yang kami buat setiap kali hari keluarga. 

Paling confirm tak akan rakam gambar ialah aktiviti musyawarah kami adik beradik dan mak tanpa gangguan anak-anak dan pasangan masing-masing. Aktiviti paling penting bagi menjayakan hari keluarga tahun akan datang. Disinilah kami memutuskan warna baju raya tahun semasa, pengagihan duit minyak dan tol ikut kilometer, sesi bersalam-salaman bermaaf-maafan, sesi meluahkan perasaan, sesi makluman harta pusaka, sesi giliran beraya, sesi kutu korban... eh macam-macam lah kami bincangkan.

Itu sebab kalau bukan dua jam, tak sah. Biasa lebih. Semua pasangan hairan apa ke yang lama sangat kami bincangkan. Tapi memang lama dan berisi sambil bergurau senda sikit, kira macam bonding time ah. Mengimbau zaman kami adik beradik zaman kecil-kecil dulu.

Kedua, sesi tahlil dan solat berjemaah terutamanya maghrib dan subuh. 

Maghrib-Isyak jamak dan qasar.

Subuh dan tahlil.


Kakak kita sibuk suruh rakam gambar. Nah set satu kali.

Ketiga, sesi layan  night movie sama-sama (pada yang masih bertahan dan lalu nak layan, tak lalu boleh balik bilik tidur). Tiada paksaan. Malam tu kami tonton Aladin yang aku tonton di cinema dengan Moi tahun lalu.

Gambar malam tada sebab sibuk nonton Aladdin sambil makan satay.

Keempat, sesi memasak seronok-seronok sementara tunggu kami siap musyawarah. Ini idea penyelaras. Hari berkenaan cucu-cucu Opah Nora buat sushi.

Mak Teh demo dulu cara buat sushi, sebelum lari masuk bilik bermusyawarah dua jam setengah.

Hari keluarga kali ni memang banyak waktu senggang, jadi banyaklah masa free n easy. Bila free n easy sempatlah aku merayau kawasan sekitar homestay. 

Tudungku begitu rupa suamiku buat chill ja. Kurang asam tul. Ini chalet kontena.

Comel, minimal dan sejuk hiler aircond-nya.

Ringkas tapi elegan. 

Siap ada dapur dan bilik air. Okaylah untuk keluarga kecil menginap sini. Tak merasalah ketradisionalan seperti rumah utama yang kami inap. Tapi okay pa. Harga aku bajet mesti murah sikit. Oh kami dapat extra  bilik ni sebab pihak homestay kira ikut kepala orang dewasa. Tapi tak guna sangat pun. Aku laki bini ja datang sini buat nap sebab bilik kami tak sesejuk aircond sini. 

Punyalah santai percutian kali ni.

Biasanya, sibuk membeli barang masak, menyediakan barang masak dan memasak. Lepas satu, satu dan satu, dan satu lagi. Tak habis-habis. Macam musim MCO ni lah lebih kurang. Yang penat semestinya Along chef dan aku sebagai pembantu chef sampaikan suamiku sekali terlibat. Tu yang aku terpaling gembira makanan sepanjang hari keluarga kali ni kami tempah katering ja yeay.

Sekeping lagi gambar di kawasan kami makan. Katerer kami masak sedap, dan kuantitinya puas hati.

Abang idola...

... walaupun acah-acah dingin tapi rajinnya Subhanallah.

Sambung membaca kerana bangsa membaca bangsa berjaya 😊

No comments:

Post a comment