Saturday, 9 May 2020

Berfoto di Ladang Teh

Dalam masa sepuluh bulan, ladang teh ni sedikit berubah. Berubah di mana? Pada pagarnya. Kalau bulan dua hari tu, kami boleh masuk ke ladang tehnya acah-acah bergambar ria. Kali ni berpagar habis dari hujung ke hujung. Kalau nak juga bergambar dalam ladangnya, kena ambil di bawah.

Februari 2019 di bahagian bawah ja ada pagar kiri kanan.

Selepas signboard BOH pagar tiada. Boleh terjun masuk ladang teh.

Contohnya.

Berkunjung kali ni, jangan harap. Tapi pihak ladang sediakan pelantar berlatar belakangkan ladang teh untuk merakam gambar buat kenangan. Atas asbab keselamatan atau mungkin pihak ladang risau ada orang masuk ladang teh tak jumpa jalan pulang?


Bulan Disember

Bulan Februari.

Seingat aku kedua-dua spot jadi rebutan. Terkini, hat bulan Februari tu memang takkan dapat rasa dah. Melainkan pagar dah dirobohkan. Mana tau? Disebabkan kedatangan kali ni tak dapat merasa bergambar dalam ladang...

Suami sudi berhenti di sini...


Kami nampak orang lain berhenti, suami tiba-tiba follow. Kejadian sebegini jarang-jarang berlaku. Jadi aku enjoy the moment, dan bersyukur. Walau pun ia terasa sedikit misteri dan aneh haha. Kawasan ni, letaknya di pertengahan jalan nak masuk sampai kafe tempat tumpuan ramai tu. Aku rasa kawasan ni masih kawasan ladang teh Boh.

Rakam gambar lima belas ke tujuh belas keping, kira sampai puas hatilah. Baru gerak keluar.





Dua ketul ni paling susah nak dapat gambar yang bagus-bagus.

Kawasan kami berhenti untuk parking, ada banyak bunga ni. Cantik-cantik.

Seronok bergambar begitu begini, sekali nak keluar hazab hahaha. Jalan masuk ladang memang sempit sedia maklum, biasa akan ada pekerja ladang yang kawal. Rezeki kami hari tu, seperti ada miscommunication, sudahnya memang panjang jam-nya. Kalau akulah yang memandu, jam tiga petang kot baru keluar dari kawasan ni.

Bila dah berjaya keluar ke jalan utama, lapar belaka semuanya. Makan dulu, dan ngam boleh check in homestay. Golden Hills... lagi. Yeay.

Kembali ke senarai Jalan Jalan 2019.

No comments:

Post a comment